Припадници полиције, судова, тужилаштва, социјалних и здравствених служби размењују искуства на скупу који се организује у оквиру програма Шведско-српске полицијске сарадње.

Када се деси насиље у породици или сексуално злостављање, посебна пажња се мора посветити жртви која је извор кључних информација, али је контакт са том особом критичан, каже начелник Националног криминалистичко-техничког центра МУП-а Лазар Нешић.

 Када се деси злочин, након адекватног обезбеђења лица места, управо је следећи и најважнији корак третман свих трагова, лица места и актера догађаја.

О томе ће припадници полиције, судова, тужилаштва, социјалних и здравствених служби разменити искуства на дводневном  семинару «Форензички третман лица код насиља у породици и кривичних дела из области полних слобода», који се организује у оквиру програма Шведско-српске полицијске сарадње.

Током јучерашњег дана, обраћајући се учесницима, Лазић је рекао да је циљ пројекта да се подигне ниво сензибилитета полиције кад је реч о тој врсти кривичних дела.

Он је истакао специфичност тих кривичних дела, јер у партнерским односима није лако ни једноставно обезбедити материјане доказе стандардном методологијом.Важно је, подвукао је, посебну пажњу посветити жртви, која је, каже, по правилу извор кључних информација, али је контакт са том особом критичан.

Семинар окупља припаднике МУП-а, али и представнике судова, тужилаштава, центара за социјални рад и здравствених центара, невладиног сектора, који су такође важни у процесуирања таквих кривичних дела.

«Тужилаштву је у преткривичној фази важно да на бази доказа које ћемо ми пружити оцени да ли има места даљем раду, спровођењу истарге и да обезбеди материјалне доказе за оптужницу коју намерава да подигне. Суду је важно да располаже материјалним доказиам и чињеницама да би обавио свој посао», рекао је Лазић.

Здравственом сектору важно је да зна на који начин треба прецизно да уради посао са аспекта материјалних доказа, а невладином и социјалном сектору важно је да ми остваримо позитиван утицај на број и обим кривичних дела у будућонсти, додао је он.

Лазић је додао да је намера да се пројекат продужи до 2020. године.

«Да се као скуп државних органа оспособимо да са већом ефективношћу реагујемо на кривична дела која су већ учињена и пошаљемо поруку јавности да Србија има капацитет на вишем нивоу да реагује на ту врсту дела, у репресивном смислу, а наравно и превентивно, што би требало да буде крајњи циљ», поручио је Лазић.

Управо то што семинар окупља припаднике МУП-а, судова, тужилаштава, центара за социјални рад и здравственог и невладиног сектора према речима помоћника директора полиције Звездана Радојковића важна и велика ствар имајући у виду да кривична дела насиља у породици и насиља против полних слобода у Србији полако, али сигурно излазе на светлост дана.

«Полако, али сигурно та кривична дела излазе оданде где су се, па и вековима, налазиле »у сенци тамне бројке», на светлост дана. Ово су дела која се тешко доказују, а први корак након адекватног обезбеђења лица места, и јесте третман свих трагова, лица места и актера догађаја. Зато је овај пројекат важан», рекао је Радојковић.

Семинар који је данас почео у Београду осми је у низу, а у претходних седам биле су укључене службе са 18 полицијских управа.

Низ семинара организује се у оквиру програма Шведско-српске полицијске сарадње, у којем је један од пројеката и «Развој форензике и форензичке обраде лица места 2016 — 2018 — SweSe III “.

Пројекат који финасира Влада Шведске, спроводе Национални криминалистичко технички центар МУП-а и шведска полиција.

Новости

Тагови: ; ; ; ;