Помоћник комесара за избеглице Иван Гергинов каже да у 18 прихватних центара у Србији тренутно борави 3.932 мигранта и да има од 200 до 250 миграната на улицама који не желе у центре.

Они су углавном у граничним зонама са Мађарском и Хрватском, а има их и у Савском амфитеатру у Београду. Гергинов за РТС каже да за све мигранте има довољно места у прихватним центрима и да тренутно има око 4.700 места у тврдим објектима са централним грејањем.

Појашњава да су на улицама представници оних народа које Европа не жели да прими, да су то углавном млади људи, самци, чије ће чекање бити дуже од две године.

Упитан да ли они представљају ризик по безбедност у местима где траже смештај он је рекао да има инцидента као што су обијања, провале у ненастањене објекте и пољске крађе.

„Као што би свако од нас да је гладан и да му је хладно покушао да уђе у неки ненастањену викендицу или салаш. Став комесаријата је да сви мигранти треба да буду у прихватним центрима”, нагласио је Гергинов.

Упитан за станове у Устаничкој улици, где 17 избегличких породица не може да се усели у станове које су добили јер су их раније заузеле друге избеглице, Гергинов је рекао да у току процес исељења и да то раде извршитељи и МУП.

„Свих 17 станова су бесправно усељени, без решења, бахато и самоиницијативно. Комисије су радиле јавне позиве, избодовале кориснике и доделиле станове за 17 породица”, појаснио је Гергинов.

Додао је да су породице које су добиле станове на конкурсу све са несталим чланом породице, погинулим чланом или дететом ометеним у развоју, тешко болесним чланом. (Танјуг)

Тагови: ; ;