Влада Србије испунила је још једну међународну обавезу за приступање Светској трговинској организацији, а односи се на формирање Националног координационог тела за олакшавање трговине.

Ипак, једна од најбитнијих одлука, а то је измена постојећег закона о ГМО, камен је спотицања на путу Србије за улазак у СТО. То није био услов баш за све земље чланице ове организације, као што је Русија, али наша земља ће очигледно морати и на то да пристане.

Расим Љајић, министар трговине, сматра да је Србији место у СТО, али не може да прецизира када ће се она и наћи у тој организацији, јер у нашем закону и даље постоји забрана промета ГМО. Препрека у вези са прометом могла би се превазићи кроз промену закона, али и уз увођење ригорозних правила.

Не ради се о превари, многе државе су прибегле томе — казао је Љајић у уторак на скупу «Јавно-приватни дијалог за олакшање спорне трговине», који су организовали Америчка привредна комора и УСАИД РЕГ пројекат у Србији.

— Мислим да ми то можемо да урадимо, а грађани не би имали разлога да се плаше ако се закон о промету ГМО промени, јер постоје механизми у закону да се заштитимо. Имамо огроман отпор у јавности у вези са ГМО, а постоји и захтев за промену закона као услов за приступање СТО.

Када је реч о формирању Националног координационог тела за олакшавање трговине, како прича Љајић, до сада је око 60 земаља на свету формирало то тело, са циљем да се на једном месту решавају сви проблеми. Министар је нагласио да један дан застоја на граничним прелазима смањује извозну вредност робе за један одсто, док се код хране смањује за седам одсто.

Када је у питању блокада на административној линији са јужном покрајином, Београд ће повећавати и појачавати контрамере према Косову, док власти у Приштини не укину таксе на увоз брашна из Србије, казао је министар Љајић.

http://www.novosti.rs/

 

Тагови: ; ; ; ;