Данас у Хагу завршница суђења шесторици Хрвата због злочина над муслиманима. Да ли ће шесторка бити укључена у «удружени злочиначки подухват»

У Хрватској се са великим занимањем очекује данашње изрицање пресуде шесторици Хрвата из БиХ, али многи сматрају да ће хашки суд потврдити првостепену пресуду из 2013. године. Тада је шест бивших високих функционера такозване републике Херцег-Босна и Хрватског савета одбране осуђено на укупно 111 година затвора због злочина над муслиманима у БиХ.

Шесторка би могла да буде укључена у «удружени злочиначки подухват», што би значило да су Туђман, Шушак и Бобетко свесно користили ратне злочине за остваривање хрватских интереса у БиХ. Али верујем да ће њих тројица бити ипак изостављени из пресуде, као што је био Милошевић у случају Младића — тврди угледни адвокат Анто Нобило.

Међутим, има и оних који сматрају да се лако може догодити да Хашки Трибунал пресуди како су Хрватска и њено вођство били одговорни за рат у БиХ, што би онда изменило слику догађаја из деведесетих година прошлог века.

Хрватски премијер Андреј Пленковић није желео да спекулише каква ће бити пресуда и најавио је реакцију хрватске владе тек када она буде објављена.

У Хрватској иначе влада уверење како је учињено све да се искористе правне могућности и увери Трибунал у невиност и Јадранка Прлића и осталих босанскохерцеговачких Хрвата.

Циљ «удруженог злочиначког подухвата», према закључку првостепене пресуде, био је успостављање хрватског ентитета у границама Бановине Хрватске из 1939. године и његово спајање са Хрватском.

Многи тврде да није случајно што је Трибунал за сам крај оставио баш овај поступак и пресуду.

«Рат у БиХ сада се свео на на ниво двеју страна које су делиле територију једне државе. Хаг ће овај случај светским медијима послати као своју последњу поруку. Сматрам да ће Хашки трибунал потврдити постојање удруженог подухвата», каже др Невенка Тромп Вркић која је за Трибунал радила као истражитељ, а сада је професор у Амстердаму.

Она сматра да би то био велики тријумф Србије.

«Не само да је казнена одговорност релативизована, него је Србија неокрњена изишла из рата у БиХ, али и у Хрватској и на Косову», каже Невенка Тромп Вркић.

Многи аналитичари подсећају да је Туђманова политика у БиХ нанела штету и позивају да се данашња Хрватска огради од ње.

Данас је изрицање пресуде Јадранку Прлићу у Хашком трибуналу, Фото ЕПА

КАЗНЕ ИЗ 2013.

Првостепеном пресудом из 2013. године Хашки трибунал је осудио на 25 година затвора бившег председника владе тзв. Херцег-Босне Јадранка Прлића. Бруна Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића осудио је на по 20 година затвора, Валентина Ћорића на 16, док је Бериславу Пушићу изречена казна од 10 година затвора.

ФИЛА: ПУТ ДО ОРГАНИЗАТОРА

— Уколико Жалбено веће Хашког трибунала у данашњој одлуци у случају «Прлић» потврди наводе првостепене пресуде, то би значило да је тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман био организатор заједничког злочиначког подухвата који је имао за циљ елиминацију муслимана са територије Босне и Херцеговине — сматра београдски адвокат Тома Фила.

Новости

Тагови: ; ; ; ;