Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на скупу у Вашингтону одбио да се изјасни о наводима о корупцији чланова српске владе.

На конференцији “Долазак олује? Уобличавање будућности Балкана у ери неизвесности” на којој је говорено о владавини права и борби против корупције, Дачић је — упитан какав је његов став о недавним случајевима корупције у које су наводно умешани српски министри Ненад Поповић и Александар Вулин — Рекао да није на скупу да „полаже рачуне”.

„Занимљиво је да сте питали само за српску владу, а не за друге владе у региону”, рекао је Дачић на панелу на којем још из региона учествује косовски министар спољних послова Беџет Пацоли.

Дачић је рекао да је случај Ненада Поповића повезан с пореским рајевим и додао: “Није он то измислио, већ ви овде”.

„Веома волим када нам други деле лекције, али бих волео да погледају себе, није корупција измишљена на Западном Балкану, само сте је ви учинили легалном”, рекао је он.

Дачић је рекао да је код страних донација често услов да неко буде ангажован за консалтинг, додајући да су се западне земље кад је почела финансијске криза вратиле на државни интервенционизам.

„Немам ништа да додам. О томе се тамо расправља, а не овде. Нисам овде дошао да полажем рачуне”, рекао је Дачић.

Српски шеф дипломатије рекао је у Вашингтону и да је наш регион много гостољубивији него што је то Америка.

„Ја присиљавам себе да будем овако добар. Али ме увек изнервирају кад долазим, својом негостољубивошћу и начином на који третирају путнике из нашег региона, укључујући и политичаре. Кад би ми тако третирали њихове министре, када долазе у Србију, или председнике и премијере, то би био светски проблем. Ја знам да је Америка велика, али величина се показује и по томе како се односите према малима, зато кад дођете у Србију, свако од вас је његово краљевско височанство Гост и то ћете да научите у нашем региону. Али ја желим добре односе са Америком”, додао је.

Бета

Тагови: ; ; ;