Председник Александар Вучић је, говорећи о низу састанака које ће имати следеће недеље, изјавио да се пред земљама региона отварају бројне могућности.

фото Лола Ђорђевић

«Пред нама је доста изазова, али и много шанси. Желео бих да у духу пријатељства разговарамо о заједничким приоритетима и могућностима за унапређење сарадње, која ће допринети развоју наших земаља и народа», истакао је Вучић за «Блиц».

Председник Србије је нагласио да су ти састанци важни за војну, политичку и енергетску безбедност.

«Блиц», указујући на агенду председника Вучића за децембар, оцењује да би следећи месец могао да буде одлучујући када је реч о односима у региону.

Лист наводи да ће се Вучић у децембру састати са лидерима Западног Балкана, председником Русије Владимиром Путином, као и да ће учествовати на више рунди разговора Београда и Приштине.

У понедељак у Београд стижу чланови Председништва Босне и Херцеговине, предвођени председавајућим Председништва Драганом Човићем, а у делегацији ће бити и Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, пише «Блиц» и примећује да ће се Вучић и Изетбеговић први пут званично срести након изјаве бошњачког члана Председништва «да се нада да ће БиХ признати Косово».

«Врло интензивно се претходних дана и недеља радило. И то што Вучића није било много у јавности, не значи да су односи у региону били запостављени. Радило се иза затворених врата, решавале су се кључне ствари у вези са БиХ и Косовом. Изасланици су такође били ангажовани. Председник је све време био на вези и са Бакиром Изетбеговићем и са Милорадом Додиком. Већ 6. децембра очекује се да резултати тих разговора буду испоручени», рекао је извор близак Вучићу за «Блиц».

Саговорник «Блица» каже да ће се разговарати о најзначајнијим регионалним питањима, инфраструктурним пројектима, европској будућности.

Како пише «Блиц», велике су шансе да се следеће недеље «на столу» нађу и предлози о разграничењу између Србије и БиХ.

Два дана након делегације БиХ, на састанак квадрилитерале у Београд долазе председник владе Бугарске Бојко Борисов, Грчке Алексис Ципрас и Румуније Михај Тудосе.

Након сусрета у Варни, где је одржан први састанак, лидери четири земље разговараће у Београду о европској перспективи Србије, заједничким пројектима, економској сарадњи.

«Бугарска преузима председавање ЕУ и њихова подршка ће бити од великог значаја, нарочито када је реч о презентацији заједничких пројеката за које су потребна средства ЕУ», каже извор «Блица».

Реч је о састанку који се сматра кључним за будућност региона, а велики део ће бити посвећен енергетској безбедности. Жеља је да се заједничким залагањем унапреди сарадња у области саобраћаја, инфраструктуре и енергетике, као кључним областима за привлачење инвестиција и убрзани раст региона, пише «Блиц»

Тагови: ; ; ;