Око хиљаду људи из земаља Западног Балкана отишло је протеклих неколико година на ратишта у Сирији и Ираку, и потребна је блиска сарадња држава у региону ради неутралисања ширења радикализације по повратку тих бораца, речено је данас на регионалној конференцији у Брду код Крања.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Горан Свилановић рекао је у Словенији на другој Регионалној конференцији о борби против тероризма и спречавању и сузбијању насилног екстремизма да су међу факторима радикализације економски и друштвени проблеми, као и пропаганда.

«Тероризам је један од највећих проблема држава и потребно га је спознати и разумети да би био побеђен», изјавио је Свилановић.

 

Како је навео Свилановић, истраживање под називом «Игра стрпљења: процена и одговор на претњу коју повратак страних бораца представља на Западном Балкану», показало је да је од 2012. до 2017. године око 5.000 хиљада људи из земаља ЕУ отишло је у Сирију и Ирак, а са Западног Балкана око 1.000 људи.

Истакао је да се од 1.000 људи који су од 2012. до 2017. године отишли из региона у Сирију и Ирак око 300 њих вратило, више од 200 је погинуло, а око 400 се и даље налази у те две државе погођене ратом.

 

Бета

Тагови: ; ; ;