Земље ОДКБ-а позвале су светску заједницу да се уједини у оквиру широке коалиције за супротстављање тероризму, наведено је у декларацији коју су потписали лидери држава-чланица ове организације.

Наведено је да „у датом контексту државе-чланице ОДКБ-а восоко вреднују комплексна дејства Русије у уништавању потенцијала међународног тероризма у Сиријској Арапској Републици, као и то што је Казахстан омогућио стварање платформе за међународне сусрете о Сирији у Астани, у оквиру које је покренут процес деескалације и створени услови за оживљавање женевских преговора“.

Потписници декларације заложили су се против решавања међународних спорова уз помоћ „обојених револуција“ и „хибридних ратова“.

„ОДКБ се током постојања, будући да је строго одбрамбена организација, непосредно придржавао принципа немешања у унутрашње ствари других земаља, узајамног уважавања и равнопрвности, поштовања њихових законских интереса“, наглашено је у декларацији.

Државе-чланице ОДКБ-а залажу се за то да што пре буде уништен тероризам и да се прекине унутрашњи оружани сукоб у Сирији кроз широки међунационални дијалог без спољног мешања, наведено је у заједничком саопштењу шефова држава које су у саставу ове организације.

„Шефови држава-чланица Организације уговора о колективној безбедности потврђују да подржавају суверенитет, јединство и територијалну целовитост Сиријске Арапске Републике“, наведено је у саопштењу.

ОДКБ је позвао да све стране у сукобу интезивирају преговоре у оквиру женевског процеса.

„Шефови држава-чланица ОДКБ-а позивају заинтересоване стране да искористе створене повољне услове за отпочињање преговора у оквиру женевског процеса под окриљем Уједињених нација“, наведено је у саопштењу.

Пуноправне чланице ОДКБ-а су Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан и Таџикистан, док Авганистан и Србија имају својство посматрача.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;