Митрополит Кијевске Патријаршије тражио опроштај од Руске цркве

Митрополит непризнате Украјинске православне цркве Кијевске Патријаршије, патријарх Филарет (Михаил Денисенко) послао је писмо покајања у време одржавања Савета епископа Руске православне цркве у Москви, преноси „Правмир“.

Како је касније објављено на веб страници Московске патријаршије, Савет епископа прочитао је писмени захтев бившег митрополита Кијева и целе Украјине Филарета Патријарху Московском и целе Русије Кирила и епископу Руске православне цркве 16. новембра 2017. године.

Писмо садржи захтев за обнову евхаристијској заједништва и молитве са хришћанима, који су одржани у украјинском црквеном расколу, као и укидање „свих одлука, укључујући и цензуре екскомуникације … и ради мира међу православним хришћанима и помирења међу народима“. Писмо се завршава речима: „Извињавам се свима према којима сам згрешио речима, делима, и свим својим чулима, и такође искрено од срца праштам свима.“

Катедрала је поздравила обраћање као корак ка превазилажењу подела и враћања заједништва са црквом од стране оних који су се некада удаљили од јединства канонске Украјинске православне цркве.