Русија је одобрила нацрт споразума са Египтом по ком ће руским ратним авионима бити дозвољено да користе египатске војне базе. Тај споразум ће, како АП оцењује, омогућити Москви да додатно повећа војни утицај на Средњем истоку.

Директива коју је потписао премијер Дмитриј Медведев и објавио на званичном сајту правних информација, подржава нацрт који је припремило руско Министарство одбране и пружа упутство да споразум са Египтом буде потписан када буде спреман.
Овај споразум омогућиће ратним авионима две државе да користе међусобне ваздушне базе и након што буде потписан требало би да траје пет година, а уколико се обе стране сагласе, могао би да буде и продужен.

Он је значајан за Египат и то у време када је влада египатског председника Абдел Фатах ел Сисија проширила војне везе са Русијом и потписала споразуме за куповину руских борбених авиона, хеликоптера и другог оружја.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу био је у посети Каиру у среду када је нагласио да је недавно војна сарадња између те две државе ојачала, подсећа агенција.

Под владом актуелног председника који је развио пријатељске односе са руским председником Владимиром Пурином, Египат је проширио и економске односе са Русијом и показао интерес за руско оружје, подсећа агенција.

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;