Удобан комплекс под називом Центар за саветовање и оријентисање «Мохамед бен Најеф», негде на прелазу између затвора и слободе, симбол је контроверзне саудијске стратегије.

Унутрашњи базен, осунчане терасе и особље у прелепим униформама само су неке од услуга које нуди центар у Ријаду који има све карактеристике резиденције за одмор са пет звездица, а заправо је реч о — установи за дерадикализацију џихадиста.

 AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

Удобан комплекс под називом Центар за саветовање и оријентисање «Мохамед бен Најеф», негде на прелазу између затвора и слободе, симбол је контроверзне саудијске стратегије преусмеравања џихадиста, која се више ослања на идеолошко оздрављење него на присилу, преноси данас француски лист «Фигаро».

Центром управљају верски представници и психолози, а сврха му је да спречи осуђенике који су издржали казну да се врате џихаду.

 / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

«Усредсређени смо на кориговање њихових погрешних идеја», објашњава директор Центра Јахја Абу Магхајед.

Бивши припадници Ал Каиде и талибани смештени су у низу приземних зграда окруженим брижљиво одржаваном травом, а између осталог имају на раполагању телевизоре са великим екранима.

По комплексу се крећу слободно, у белим одорама.

Тагови: ; ; ; ;