Председник Србије Александар Вучић, градоначелник Београда Синиша Мали и власници компаније «Мона» положили су у Београду камен темељац за изградњу новог хотела – «Мона Плаза», инвестицију вредну 30 милиона евра.

фото Лола Ђорђевић

Посао у хотелу «Мона Плаза», према најавама, наћи ће 200 људи. Вучић је на постављању камена темељца навео да треба показати поштовање према људима који раде, онима који инвестирају у развој Србије, док неки, каже, само кукају, тешко им је да раде, да изађу по киши, и само из топлих соба критикују све друге.

Нови хотел налазиће се на Дорћолу, а полагању камена темељца присуствовали су, поред председника и градоначелника, министри Расим Љајић и Младен Шарчевић, кaо и грађани тог дела Београда.

фото Лола Ђорђевић

«Мона Плаза» простираће се на око 20.000 квадрата, имаће 152 собе и апартмане, паркинг, банкет салу, фитнес центар, два ресторана, а биће изграђена по савременим стандардима.

Компанија «Мона» производи женску и мушку одећу од коже и текстила, као и широк асортиман кожних аксесоара, а улагање у туризам започела је 2011. године.

Тада је основана «Мона Хотел Мeнаџмент» у чијем су власништву хотели «Мона Златибор» на истоименој планини, хотел «Јавор» у Кушићима и хотел «Арго» у Београду.

Вучић је у обраћању присутнима нагласио да је веома важно да осим страних, имамо све више домаћих инвеститора.

«Тих 30 милиона евра, колико ће бити уложено у овај пројекат, је огроман новац за Србију, значајан за целу нашу земљу», рекао је Вучић.

Истакао је да је као председник дошао не зато што је имао велике заслуге за данашњи камен темељац, већ што је препознао у ономе што ради та породица многе важне ствари за нашу земљу.

«Препознао сам будућнсот у српским породичним компанијама, које се преносе са родитеља на децу, у људима који су довољно одговорни и не додворавају се јавности изјавама, раде за будућност, а не живе само у прошлости», поручио је он.

Подсетио је да су чланови породице Момировић критиковали његову најаву мера за повећање минималних зарада, и да су се потом сви устремили на њих.

«Међутим, они морају да мисле о радницима и свом послу. Гледају као прави пословни људи како да опстану на тржишту, морају да плате 800 плата сваког месеца. Тог дана сам разумео колико је компанија ‘Мона’ озбиљна компанија», објаснио је Вучић.

Рекао је да је желео да дође на ову свечаност како би као председник пружио подршку свим српским породичним компанијама, све који желе да запошљавају људе.

Истакао је да ћемо ове године имати повећање броја туриста у Београду за 20 одсто, а између 12 и 13 одсто у Србији.

«Људи долазе све више јер смо отворена земља, а Београд је космополитски град. Отварање Народног музеја идуће године употпуниће културну понуду, затим следи изградња Концертне дворане, гондоле и подземне железнице», најавио је Вучић.

Рекао је да нових 27 хотела довољно говори колико Београд и цела Србија иду напред.

фото Лола Ђорђевић

Момировић: Препознали смо прави тренутак за ову инвестицију

Србија је данас стабилна земља, у коју сви долазе и компанија «Мона» је овај препознала овај тренутак за реализацију инвестиције вредне 30 милиона евра — изградње хотела на Дорћолу, који ће бити ново обележје тог дела града и допринети развоју целог Београда, поручио је председник Управног одбора «Мона Хотел Манаџемент» Томислав Момировић.

Момировић је, на свечаности полагања камена темељца којим је обележен почетак градње хотела «Мона Плаза», рекао да је то највећа инвестиција «Моне» од оснивања 1989. године.

Како је рекао, компанија је од 2005. године озбиљно размишљала и планирала тренутак да кренемо у радове, који до сада није препознала у околностима великог буџетског дефицита, раста задужења, када су се инвеститори повлачили, а повећавала незапосленост.

Према његовим речима, сада је тренутак фискалне стабилности, предвидивости јавних финансијам, када се може тврдити да у наредних десет година неће бити хиперинфлације или девалвације.

«Ово је тренутак који смо препознали, а поред нашег, много се хотела гради у Београду. Србија је данас земља у коју сви долазе и то је разлог зашто смо овај тренутак изабрали за ову велику инвестицију», рекао је он.

Истовремено, како каже, и Београд доживаљава експанзију.

«Успех нових хотела не може да буде одвојен од успеха овог краја Дорћола. Ако не променимо инвестициону климу ни наш пројекат неће успети», подвукао је он.

Додао је да ће се нови хотел простирати на око 20.000 квадрата, са 152 собе и бројним садржајима.

«Ја видим будућност са овог места. Будите сигурно да ће хотел бити ново обележје овог дела града који ће допринети развоју целог Београда у да ће ‘Мона’ бити стабилан ослонац привреде Србије», рекао је Момировић.

фото Лола Ђорђевић

Мали: Србија и Београд постају стабилно место за инвестиције 

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да град ове године очекује приход од 800 милиона евра од туризма.

Како је рекао, у Београду је почетком 2014. године било 67 хотела, а данас их је 94, док се очекује отварања Хилтона, «W» и других хотела.

Ти подаци, каже, показују да Србија и Београд постају стабилно и атрактивно место за инвестиције, али и атрактивна туристичка дестинација.

Мали је додао да је у првих девет месеци забележено 1,6 милиона ноћења у граду, што је раст од 23 одсто у односу на исти период прошле године, ако и да је у том периоду било 20 одсто више страних туриста.

Он је захвалио породици Момировић на одлуци да изграде хотел на Дорћолу, и замолио их да још бар један, од шест хотела, колико планирају да изграде, буде у Београду.

фото Лола Ђорђевић

Вучић: Сметају рупе, ал’ сметају и гужве због радова на њима

Вучић је на постављању камена темељца навео да треба показати поштовање према људима који раде, онима који инвестирају у развој Србије, док неки само кукају, тешко им да раде, да изађу по киши, и само из топлих соба критикују све друге.

Он је у том контексту указао да су се у једним новинама истог дана послале две супротне поруке, да има много рупа, а са друге стране да је гужва јер се на њима ради.

«Неко те рупе мора да поправи – неко мора на тим путевима да ради… Не можете са једне стране да се жалите на гужве, а са друге стране тражите да се ствари поправљају и да буду лепше… дајте мало разумевања, мало поштења да покажемо према људима који раде» рекао је Вучић који је додао и да је рупа на путевима мање него икада.

Према његовим речим, а приговара се и критикује у смислу «хајде да опсујемо мало мајку, оца и децу, како је то радио генерални секретар и председник ИО неког новинарског удружења и мени и министрима неким».

Он је назначио и фонтану на Славији, за коју је рекао да су неки планирали да је изграде, а да сада кад је направљена само критикују и кажу «јој, што је ружна».

«Неки су причали о томе да ће да праве фонтану на Славији – али су много пара крали, трпали у своје џепове па нису стигли фонтану да изграде. Када је фонтана изграђена онда кажу – јој што је ружна – а фонтана три пута лепша него што су они планирали да је направе» рекао је Вучић и додао да им сада та фонтана «не ваља» зато што је нису они направили него неки паметнији и способнији од њих.

РТС

Тагови: ; ; ; ;