Небојша Митровић (43), у разговору за наш лист, реаговао на одлуку којом се његовом оцу продужава притвор на још два месеца.


ПРИЗРЕН — Баш смо забринути. Или боље речено у шоку смо због овог што се догађа мом оцу. То је страшно. Да невин човек толико лежи у притвору, то је просто невероватно. А и он се сам сигурно пре надао смрти, него овом што му се дешава.
Овим речима Небојша Митровић (43), у разговору за наш лист реагује на прекјучерашњу одлуку Основног суда у Призрену да његовом оцу Богдану(75) продужи притвор на још два месеца. И док појашњава да се 28. новембра тачно навршило три месеца од када је Богдан у притвору због наводног кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва, Небојша истиче да је осим безразложног хапшења, још шокантније то што су његовом оцу продужили притвор без икаквих аргумената.
-Он је јако болестан човек који има готово 75 година и што је најгоре, изгубио је сваку наду да ће изаћи из тог затвора- додаје Небојша напомињући да су његовог оца у затвору код Подујева недавно посетиле кћерка и снаха због чега је читава породица јако забринута за његово психичко стање иако, како каже , у затвору добија неопходну медицинску терапију и има лекарску негу. И остали чланови породице Митровић истичу да је овај човек у притвору самовољом Албанаца, односно координатора за повратак у општини Сува Река, који жели да се домогне њиховог имања, које годинама уназад користи. Да је Богдану безразложно продужен притвор тврди и адвокат Дејан Васић, Митровићев браниоц, који истиче да је у свом предлогу да се Богдану продужи притвор специјални тужилац навео искључиво речи повереника за повратак из Суве Реке, Ђељадина Садикаја, грубо игноришући остала сведочења, односно да је Митровићу притвор продужен уз штуро и паушално образложење а да је суд игнорисао одговоре које је он као бранилац изнео.
-Осим адвоката Васића који се залагао да на суђењу појасни да Богдан нема никакве кривице, на жалост суд није уважио ни сведочења тројице Албанаца, који су тврдили да он нема никакву мрљу на себи. Осим изјаве координатора за повратак, уважили су изјаву некаквог сведока из суседног села који је наводно током ратних дејстава на Косову видео Богдана како носи некакву униформу -причају Митровићеви рођаци револтирани радом косовског правосуђа који размишљају да правду потраже пред међунаорндим судским истанцама. При том појашњавају да је Богдан годинама уназад одлазио на Космет као члан радне групе за повратак расељених Срба, што је, како истичу, највише сметало координатору за повратак у општини Сува река а који је и пријавио Богдана за наводни ратни злочин.

-Богдан је на недавним локалним изборима пре четири године био кандидат Српске листе за косовске изборе и сигурно су тада вршене све провере и сасвим сигурно албанске власти знају да није ни за шта крив али се иживљавају и играју судбином човека од 75 година-закључују Митровићеви рођаци. Иначе, Богдан има четири кћерке, два сина и тридесет петоро унучади и праунучади а имовину коју поседује у селу Сопина код Суве Реке није отуђио у нади да ће се некада вратити на огњиште.

МИТРОВИЋ “СИМБОЛ” ХАПШЕЊА СРБА НА КИМ

И док опомињу да је Богдан Митровић постао симбол безразложног хапшења Срба само са циљем да се застраше и да се спречи њихов повратак, представници Срба са КиМ подсећају да је пре недељу дана на административним прелазу Брњак ухапшен Дарко Тасић (43) расељено лице из околине Призрена којем је одређен једномесечни притвор. Тасићу, који је један од највећих домаћина у селу надомак Призрена и који није отуђио имовину стављају на терет наводни ратни злочин а на издржавање једномесечног притвора прослеђен је, као и Митровић, у затвор високог ризика у Грдовцу код Подујева.

Извор: Новости

Тагови: ; ; ;