Русија прави систем за обарање сателита

У оквиру новог државног програма наоружавања за период од 2018. до 2027. године, Русија ће развити нови ударни систем за борбу против сателита „Рудолф“, саопштио је заменик начелника 46. Централног научно-истраживачког института Министарства одбране Русије Олег Ачасов.


„Планирано је да се направи или доврши израда мобилног ударног противсателитског антисателитског система ’Рудолф‘, копненог мобилног система за радио-електронску борбу против комуникационих сателита ’Тирада 2С‘ и других“, објаснио је Ачасов обраћајући се сенаторима Савета Федерације Русије.

Осим тога, у плановима за нови државни програм су стварање стационарног стратешког ракетног система „Сармат“, вишенаменског авиона Су-35С, перспективне оперативне хиперсоничке ракете, лансерног ракетног система С-500 и тако даље.

Раније су представници низа одбрамбених предузећа и Министарства одбране Русије говорили о развоју противсателитског оружја, конкретно о пројекту концерна КРЕТ „Билина“. Ачасов је први пут о систему „Рудолф“ говорио јавно.

Извор: Спутњик