Загревање у Шпанији пред каталонске изборе 21. децембра.


ПРЕД каталонске изборе, који су 21. децембра, сви учесници заузимају позиције, чак и они у затвору. За сутра је предвиђено саслушање затворених каталонских лидера који су у настојању да изађу из затвора «легли на руду» и — без одрицања од својих политичких идеја — рекли да ће прихватити примену члана 155. Устава. Истовремено, Карлес Пуђдемон, бивши председник каталонске владе, активан је у Бриселу.
Мадридски дневник «АБЦ», традиционално близак монархији и прошпанској линији, спекулише да ће Пуђдемон од белгијских власти тражити пратњу за повратак у Шпанију у финишу кампање.

Лист износи претпоставку да би тим гестом Пуђдемон хтео да изазове «емоционалну реакцију» гласача, али се истовремено пита колико би његов гест имао смисла с обзиром на то да га чекају хапшење и дужи боравак у затвору. Пуђдемонова партија, ПДеЦАТ, каже да не зна ништа о његовом евентуалном повратку.
Мадридски дневник износи и податак да је Пуђдемон до сада у Бриселу потрошио 500.000 евра, највећи део на адвокате. Нико не поставља директно питање откуд Пуђдемону новац, али све је више информација о одлукама општинских власти Ђироне, Пуђдемоновог родног града. Тим одлукама су фирме, чији су власници Пуђдемонови пријатељи, добијале велике субвенције.

РАМПА ЗА ГЛАСАЊЕ?

Оно што највише интригира овдашњу јавност јесте шта Пуђдемон смера за кампању која званично почиње 5. децембра. Из шпанске амбасаде у Бриселу стиже информација да он тамо није пријавио свој боравак, што значи да неће моћи да гласа.

Извор: Новости

Тагови: ; ;