Широм Сарајева су у току поступци јавних консултација на Нацрт закона о правима жртава тортуре у БиХ, који припрема Министарство за људска права и избеглице БиХ. Консултације, које су почеле 20. новембра, трајаће до 4. децембра. Овај документ је неприхватљив за Републику Српску, кажу политички представници РС на нивоу БиХ, али и из РС и поручују да преко овог закона Бошњаци желе финансијски да униште Српску на име наплате ратне одштете.

Фото: Новости, С.М.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, сматра да нема уставног основа за доношење закона о жртвама тортуре у БиХ јер је ово питање, према Уставу БиХ и Дејтонским споразуму, у искључивој надлежности ентитета.

— Овај закон искључиво је усмерен ка једном циљу, а то је финансијско слабљење Српске јер је за спровођење тог закона потребно од 200 до 300 милиона КМ, што би била обавеза ентитета — рекао је Којић.

Он је навео да су у канцеларији Института за нестала лица БиХ штампане потврде логорашима које су фиктивно издаване са циљем да се доношењем неког од закона РС финансијски ослаби.

Којић је нагласио да је овим законом прописана могућност приватних тужби за лица која су жртве тортуре или њихове породице, уколико коментаришу већ донете пресуде правосудне институције БиХ и Хашки трибунал.

— Доношење овог нацрта закона је усмерено директно против Српске и представља пренос надлежности на ниво БиХ — каже Којић.

Министри из реда српског народа у Савету министара никада неће подржати усвајање закона о жртвама тортуре на нивоу БиХ, јер за то нема сагласности РС, изјавио је заменик министра за људска права и избеглице БиХ Предраг Јовић

— Било је већ покушаја да се тај закон на нивоу БиХ стави на дневни ред, али министри у Савету министара из реда српског народа никада нису подржали. То се не доводи у питање — прецизирао је Јовић.

Милорад Којић је рекао да је Влада Републике Српске утврдила нацрт закона о правима жртава тортуре који ће се наћи пред посланицима у парламенту Српске.

Према овом закону, онај ко жели да оствари статус жртве тортуре довољно је да има било какву потврду од органа који ју је у то време издао, или његовог правног следбеника.

Аутор: С. МИШЉЕНОВИЋ, Извор: «Новости«