«Основна разлика измеђи Космета и Крима је у томе што је на Криму био референдум а на Косову и Метохији није био никад», каже Др Дејан Мировић одговарајући на питање News Front-a на трибини «Право народа на самоопредељење као инструмент политичких игара» на Правном факултету у Београду.

А друго, то је последица тзв. «косовске независности», каже професор из Косовске Митровице.

«То су потпуно различите ситуације, а сва упоређења иду на штету «косовске независности» и у корист онога што се десило на Криму».

Руси имају на својој страни и тај аргумент што је етничко становништво руско, додао је професор Правног факултета Др Саша Бован а као историјски пример навео је ситуацију око Оландских острва.

«Постоји подаци по годинама колико се њих у Украјини изјашњавало као Украјинци на почетку 20. века, па 5’0тих година. Тај број је растао полако. Заправо су се пре 100 година Украјинци који су сада Украјинци изјашњавали као Руси«, рекао је професор.

Др Драган Петровић је говорио о историји територије садашње Украјине и Крима и упоредио ту ситуацију са историјом Србије и Црне Горе.

«Дакле, Доњецк, Луганск, Харковска област, Дњепетровска, Николајевска, Херсонска, Одеска, и Запорожка — имају 80% Руса», навео је професор Петровић.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;