Није баш као код Бајаге у песми да Москва тоне у сан на минус 26, али је баш хладно. Минус шест и ветар брију главни град Русије већ три дана, а «субјективни осећај» каже да ће у петак (16.00) у Кремљу на жребу за Миндијал следеће године Србији бити потребно много среће и братске љубави да се не заледи и укочи већ крајем јуна.

Са нескривеном симаптијом домаћин жреба реагује већ и на помен имена наше земље.

Србија… Обожавамо вас. Добро дошли. Питајте шта желите, тражите шта хоћете — дочекали су извештача «Новости» у Прес-центру у Кремљу.

Претходница званичне делегације Фудбалског савеза Србије допутовала је вечерас. Вршилац дужности селектора Србије Младен Крстајић слетео је на «Шереметјево» са само једном жељом коју понавља већ недељама: да у петак по подне буде у групи А са Русијом.

Преостали чланови наше званичне делегације стижу у Москву сутра. Са председником ФСС Славишом Кокезом допутоваће и директор репрезентације Горан Буњевчевић.

Домаћин следећег Светског првенства је више него озбиљно схватио организацију највећег планетарног спортског догађаја после Олимпијских игара. У 11 градова широм највеће земље на планети играће се фудбал за којим одавно луде милијарде људи. Иза зидина древног Кремља, у Државној палати спрема се спектакуларни жреб који ће водити легендарни енглески фудбалер Гери Линекер.

Челници ФИФА су се данас суочили са једном од многих, старих теорија завере по којима је скоро сваки жреб за велико такмичење — намештен. Неколико новинара питало је ФИФА директора за такмичење Криса Унгера, да ли ће бити хладних куглица у провидним чинијама у петак по подне?

То је мит који служи људима да се забављају. Све је покренуо пре много година наш бивши председник Сеп Блатер који је, наводно, имао доказе да су се на жребовима за сва УЕФА такмичења појављивале чувене хладне куглице. Сада нам злобници враћају мило за драго — насмејао се Унгер.

ФИФА је и у овом случају показала колико је велика, можда и «намазана» организација. Успела је да на позорницу у Москву доведе човека који је био један од њених највећих критичара. На тој позорници ће у петак куглице са именима 32 репрезентације, које ће бити смештене у осам група, извлачити још осморица легендарних играча.

Током дана свих 11 градова у којима ће се играти Мундијал имало је своје презентације и нема сумње да ће Србија, као и сви остаи учесници имати врхунске услове од Москве, преко Санкт Петербурга, до Сочија, Каљињинграда, Краснодара, Нижњег Новгорода, Ростова, Самаре, Сочија, Волгограда, Јарославља и Екатеринбурга.

ПА, коначно неко из Србије, узвикнуо је Илија Божић, 21-годишњи волонтер у акредитационом центру за жреб у Москви, када је видео пасош извештача из његове отаџбине.

Тата је из Ресника, а мама је Рускиња. Овде сам рођен и школујем се за менаџмент у спорту. Тако ми је драго да од силних новинара коначно видим некога из Србије — на течном, очевом језику озарио се Илија, односно Иља.

ПРВИ ШЕШИР
Русија
Немачка
Бразил
Португалија
Аргентина
Белгија
Пољска
Француска

ДРУГИ ШЕШИР
Шпанија
Швајцарска
Енглеска
Колумбија
Мексико
Уругвај
Хрватска
Перу

ТРЕЋИ ШЕШИР
Исланд
Костарика
Шведска
Тунис
Египат
Сенегал
Иран
Данска

ЧЕТВРТИ ШЕШИР
Нигерија
Аустралија
Јапан
Мароко
Панама
Јужна Кореја
С. Арабија
Србија

од сталног дописника Новости из Москве Н. Иљукића

Тагови: ; ; ; ;