Због нестабилне ситуације на истоку Украјине велика је вероватноћа да се у наредних годину дана поново запуца и обнове ратне операције, изјавио је Курт Волкер, амерички представник у преговорима о Украјини. По његовим проценама, шанса да ће поново доћи до рата износи најмање 80 одсто.

Такву песимистичку прогнозу Волкер је дао после последњих, неуспешних преговора са Владиславом Сурковом, помоћником руског председника. Волкер је оценио да је његов разговор са Сурковом био «корак назад».

Извесно је да је Волкер свој песимизам накупио и током сусрета са украјинским руководством, у којем је доста оних који сањају о војном тријумфу у Донбасу. Те жеље би они можда могли и да остваре када би Москва пристала да «плави шлемови» дођу на руску границу, па би у таквом развоју ситуације Луганска и Доњецка народна република остале у критичном тренутку без подршке Русије.

Србија, Сурков и Волкер темељно о мисији УН у Украјини

Руководство у Москви не негира да је Донбас украјинска територија, па зато и тражи да руководство у Кијеву директно преговара са представницима Доњецка и Луганска око реализације Минских договора по којима би Донбас добио одређени степен аутономије.

Међутим, председник Порошенко неће, или не сме, да преговара са представницима Луганске и Доњецке самопроглашене републике. Порошенко их и даље назива «бандитима».

Чак кад би и хтео да им понуди неку врсту аутономије, то он при садашњем његовом слабом ауторитету у Кијеву не може да спроведе кроз Врховну раду јер тамо неће имати довољан број гласова.

На другој страни, председник САД Трамп изјављује да се залаже да Украјина поврати изгубљене територије. Донбас се може вратити и то само мировним преговорима. А што се тиче повратка Крима под окриље Украјине, Москва неће ни да чује за ту опцију јер у Русији сматрају да је то питање решено заувек референдумом који је тамо био 2014. године.

Волкер тврди: САД би требало да пошаљу Украјини оружје

Говор украјинског министра унутрашњих послова Арсена Авакова на скупу «Украјина у стремљењу ка равнотежи», који је минулих дана одржан у Кијеву, показује да је врх земље свестан да су њихови противници са друге стране рова добро наоружани и да силом неће бити нимало лако вратити територију.

По проценама украјинске обавештајне службе, на територији која није под контролом Кијева налази се више од 35.000 наоружаних људи. Министар Аваков је казао да међу њима има тамошњег становништва, али и најамника и руских професионалних војника.

Сепаратисти имају 478 тенкова, 848 оклопних возила, 750 комада артиљеријског оружја, 208 вишецевних бацача, 363 противтенковска система, као и 420 противваздушних система — казао је Аваков.

Украјина има три пута већу армију, али је мотивисаност прилично ниска јер је велики број оних који не желе узалудно да гину. Храбрећи себе и своје војнике, Порошенко је више пута истицао да Украјина има по снази осму армију у Европи, али до сада се она није прославила у Донбасу.

Бранко ВЛАХОВИЋ, Новости 

Тагови: ; ;