Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је америчка администрација демантовала наводе председника и премијера Косова, Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, о активном укључивању САД у дијалог Београда и Приштине.

 

«То што Тачи и Харадинај причају, апсолутно је америчка администрација демантовала, чак и у разговору са (шефицом европске дипломатије) Федериком Могерини. Они су рекли Могерини да САД не стоје иза изјава албанских лидера», рекао је Дачић за Глас Америке.

Шеф српске дипломатије је навео да су му амерички званичници с којима је разговарао током тродневне посете Вашингтону рекли да САД «не беже» од учешћа у дијалогу Београда и Приштине, али да то питање треба да буде решено консензусом, односно уз пристанак обе стране.

Дачић је додао да је Генерална скупштина УН пребацила тај дијалог на европски ниво и да свака евентуална промена формата треба да подразумева нови разговор о формату.

«Тада би Србија имала да предложи неког ко није члан ЕУ, неког ко би био на нашој страни», навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је за Глас Америке рекао и да је новог помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Веса Мичела желео да упозна с потребом да се додје до трајног решења косовског проблема, односно до обострано прихватљивог решења које би уважавало интересе и Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је у интервјуу за београдски портал Ремаркер, који је објављен у среду, да је од потпредседника САД Мајка Пенса добио потврду да ће се Америка активније укључити у дијалог Београда и Приштине.

Извор: Бета

Тагови: ; ; ; ;