Лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевско изјавио је да ће поднети оставку органима странке, након завршетка анализе лоших резултаза те опозиционе партије на македонским локалним изборима.

СКОПЉЕ — Лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевско изјавио је да ће поднети оставку органима странке, након завршетка анализе лоших резултаза те опозиционе партије на македонским локалним изборима.

«Независно од тога какав буде исход анализе, чак и ако је такав да је моја кривица мала или ако се утврди да немам објективну кривицу за пораз, ја ћу поднети оставку пред органима партије», рекао је Груевски за македонски портал «Курир».

Странка Николе Груевског ВМРО ДПМНЕ која је била више од десет година на власти, претрпела је на локалним изборима у октобру убедљив пораз од конкурентског Социјалдеморатског савеза Македоније (СДСМ) премијера Зорана Заева.

Груевски је у интервјуу подсетио да је увече 15. октобра, након завршетка првог круга локалних избора, «јасно рекао да председник партје носи највећу одговоност» и да је касније у једном телевизијском интервју појаснио да «увек у једном тиму који се такмичи, било политички, било спортски, у бизнису или слично, највећу одговорност по дефиницији носи први човек».
Додао да је да ће партија, сагласно Статуту, организовати ванредни конгрес, на којем ће, осим извештаја за анализу избора, бити изабран и председник ВМРО ДПМНЕ.

Група чланова ВМРО ДПМНЕ, који себе назива Иницијатива за реформу, већ месецима позива на унутрашњу демократизацију у партији и тражи оставку Груевског, а последњих дана на протестима због привођења посланика његове партије, Груевски је успео да окупи само стотинак присталица.

Против Груевског и његових блиских сарадника води се више истрага и судских процеса због сумње да су док су били на власти од 2006. до половине ове године, намештали изборе и крали новац из државног буџета.

Груевски је на челу ВМРО ДПМНЕ 2002. године заменио оснивача и првог председника странке Љупча Георгијевског који се повукао након периода унутарпартијскх превирања који су уследили после неуспеха странке на парламентарним изборима. Био је премијер Македоније од августа 2006. до почетка 2016. године.

Извор: Бета

Тагови: ;