Саветник председника САД за националну безбедност Х. Р. Мекмастер рекао је да је Западни Балкан и даље високо на листи приоритета САД, саопштила је Бела кућа.

Мекмастер је после састанака са шефовима дипломатије из региона подвукао да актуелна америчка админситрација остаје потпуно посвећена евроатланстским аспирацијама региона и његовим напорима да се интегрише у Европу, преноси Глас Америке наводе из канцеларије портпарола Беле куће.

Како се наводи на састанку министара земаља Западног Балкана (Албанија, БиХ, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија) са Мекмастером синоћ у Вашингтону разговарало се о томе како САД и земље Западног Балкана могу да продубе и прошире координисане напоре да промовишу мир, просперитет и владавину закона свуда у региону, укључујући и супротстављање изазовима као што су корупција или организовани криминал.

Мекмастер и министри спољних послова шест земаља Западног Балкана такодје су размотрили начине да се продуби сарадња у борби против тероризма и супротстављању насилном екстремизму, наводи се у саопштењу.

Српско министарство спољних послова саопштило је синоћ да је шеф српске дипломатије Ивица Дачић који је учествовао на састанку с Мекмастером рекао да су САД посвећене очувању стабилности и напретку свих земаља Западног Балкана.

Дачић је рекао да је на састанку изражена спремност за интензивирање сарадње САД земаља региона и да је он у Белој кући рекао да Србија и САД треба да траже минимум заједничких интереса како би допринели стабилности читавог региона, наводи се у саопштењу спрског министарства спољних послова.

Тагови: ;