У бази Ет-Танфа на југу Сирије налази се око 500 људи, специјалаца и инструктора из САД. У овом рејону налази се групација «Куват Шахид Ахмад Абдо», «Усуд шаркија», «Лива Шухада Ел Карјатеин».

Раније су они улазили у састав такозване «Нове сиријске армије» коју су формирали американци 2015. године. Захваљујући њима САД су подржавале претњу Дамаску уз помоћ Нове сиријске армије и групација у Источној Каламуни и Источној Гути.

 

«Осим тога неколико хиљада терориста који подржавају САД били су окренути теророријама под контролом «Нусре» и «Ал Каиде» како би се ослабиле позиције ИСИЛ-а.

 

 

Када је Саудијска Арабија започела борбу против ИСИЛ-а на обалама Еуфрата САД су саопштиле да планирају да пребаце ове трупе у Сирију у зону контроле курдске «Сиријских демократских снага» ради напада на Деир ез Зор.

 

Али то се није догодило. Сиријске снаге су заобишле Ет Танф и започеле борбе против ИСИЛ-а у подручју Еуфрата а након тога ослободиле Деир ез Зор. Након тога су амерички плаћеници започели борбу, не против терориста него против сиријске војске како би задржали путеве у сиријским пустињама.

 

Као резултат они су били поражени и претрпели су губитке. САД су саопштиле да их више не подржавају али су им помогле уз помоћ авијације да се евакуишу у зону деескалације у подручју Ет Танфа.

При том одговарајући на питања руске агенције РИА НОВОСТИ представник је саопштио да се у Ет Танфу налази 500 америчких војника што је сасвим довољно да могу да контролишу ситуацију у логору Ер Рукбан.

Истовремено он је рекао да су американци спремни да гарантују безбедност хуманитарним конвојима на 55 км од Ер Рукбана као и праведну расподелу хуманитарне помоћи.

Јасно је да је представник Пентагона изговорио лаж јер уколико не контролишу ове групације они не могу ни да гарантују безбедност.

Изгледа да би Американци волели да напусте ово место препуштајући избеглице на милост и немилост судбини.

Администрација Доналда Трампа не види смисао у финансирању ових група и очекује да ће до краја године финансијска помоћ оружаним групацијама на југу Сирије бити прекинута.

Координациони центар Ал Мук који се налази у јорданској престоници Аман и у коме се налазе специјалне јединице САД, Израела,Катара, Саудијске Арабије и Јордана и раније био координациони центар за наоружане јединице тзв. «умерене сиријске опозиције».

Уз зиму која долази и тешку хуманитарну ситуацију у самом логору без спољне помоћи оваква ситуација неће моћи још дуго да се одржи.

Граница са Јорданом је и даље затворена. Јордански граничари редовно пуцају на оне који покушавају да из Ет Танфа уђу на јорданску територију говорећи да се ради о исиловцима.

Истовремено можда би америчке службе волеле да дође до сукоба милитаната и сиријске војске у Ет Танфу и да американци прекину да авијацијом подржавају милитанте па да почну да говоре како Сирија поново убија своје грађане.

Али то није решење. Реалнија опција за Сиријце је да оружане формације уз посредовање Русије положе оружје добију од сиријских власти амнестију и врате се кућама са својим породицама.

 

Једно је сигурно. Само амнестија може спасити погибије оружане снаге у Ет Танфу а избеглице од хапшења. Зима долази, америчке снаге одлазе.

Тагови: ;