Др Бранко Ракић, професор Правног факултета, говорио је за NewsFront — Србија о ситуацији на Косову и Метохији, евроинтеграцији Србије, кризи у ЕУ, односима са Русијом, као и о свом искуству са Хашким трибуналом.

Само признање не конституише државу, подсетио је професор одговарајући на питање о спору око броја земаља које су признале «Косово».

Међутим показатељ је да су неке земље одустале од свог признања, да тај процес може да крене у обрнутом смеру, што нама значи.

Говорио је и о томе зашто не треба упоређивати Косово и Метохију и Крим.

Упитан о обећању Рамуша Харадинаја да прими на Ксмету повратнике са ратишта у Сирији и о томе да ли то представља претњу за целу Србију и регион, рекао је да сам Рамуш Харадинај представља претњу «за регион и за све» јер је познато шта се дешавало и на терену деведесетих година а и током суђења.

Сличан се сличном радује, објаснио је професор.

Европски политичари очекују од Србије признање «Косова», оценио је професор у свом офговору на питање о значању косовског питање у процесу евроинтегације Србије.

Признање не као да кажемо «ја признајем», али признање се често чини кроз поступке који немају карактер изјаве о признању, него кроз «да фекто».

Оценио је да је и сама ЕУ у кризи и тешко да је спремна за примање нових чланица.

Упитан о односима са Русијом, рекао је да на Западу постоји «параноја, делимично креирана», а страх од Русије је један од главних лајтмотива у западној пропаганди. Кроз тај појам објаснио је и западни поглед на одређене кораке Србије према Русији, и кампању против Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Говорећи о раду Хашког трибунала где је био учествовао у делу Слободана Милошевића, изјавио је да је то «политички суд».

Он заправо има политички задатак — да оправда поступке Запада током тог рата. Мора да се нађе кривац. То је доминантно српски народ. Према пресудама можете да рангирате ко је им мање, више или уопште није савезник. Ми смо најгори из њихове перспективе, иза тога дођу Хрвати али само за оно што су радили са Бошњацима, нису осуђени за оно што су радили према Србима, па онда имате Босанске Муслимане, и онда дођу Албанци — то је редослед.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;