У шоку смо због овога што се догађа мом оцу. Страшно је да невин човек толико лежи у притвору. И он се сам сигурно пре надао смрти него овом што му се дешава.

 

Овим речима Небојша Митровић (43), у разговору за наш лист, реагује на одлуку Основног суда у Призрену да његовом оцу Богдану (75) продужи притвор на још два месеца. Иначе, 28. новембра се већ навршило три месеца од када је Богдан иза решетака, због наводног ратног злочина против цивилног становништва.

«Он је веома болестан човек и, што је најгоре, изгубио је сваку наду да ће изаћи из тог затвора» — додаје Небојша.

Наводи да су његовог оца у затвору код Подујева недавно посетиле ћерка и снаха и да је од тада читава породица много забринута за његово психичко стање, иако, како каже, у затвору добија неопходну медицинску терапију и има лекарску негу.

 

И остали чланови породице Митровић истичу да је овај човек у притвору самовољом Албанаца, односно координатора за повратак у општини Сува Река, који, како тврде, жели да се домогне њиховог имања, које годинама користи.

Да је Богдану безразложно продужен притвор, тврди и адвокат Дејан Васић, Митровићев бранилац, који истиче да је специјални тужилац у свом предлогу да се Богдану продужи притвор навео искључиво речи повереника за повратак из Суве Реке Ђељадина Садикаја, игноришући остала сведочења.

 

«Нажалост, суд није уважио ни сведочења тројице Албанаца који су тврдили да он нема никакву мрљу. Осим изјаве координатора за повратак, уважили су изјаву неког сведока из суседног села који је наводно током ратних дејстава на Косову видео Богдана како носи некакву униформу» — причају Митровићеви рођаци, који, револтирани радом косовског правосуђа, размишљају о томе да правду потраже пред међународним судским инстанцама.

 

Појашњавају да је Богдан годинама одлазио на Космет као члан радне групе за повратак расељених Срба, што је, кажу, највише сметало управо координатору за повратак у општини Сува Река, који га је и пријавио за наводни ратни злочин.

«Богдан је на локалним изборима пре четири године био кандидат Српске листе за косовске изборе и сигурно су тада вршене све провере и сасвим сигурно албанске власти знају да није ни за шта крив, али се иживљавају и играју судбином старог човека» — закључују Митровићеви рођаци.

Иначе, Богдан има четири ћерке, два сина и тридесет петоро унучади и праунучади, а имовину коју има у селу Сопина код Суве Реке није продао у нади да ће се вратити на огњиште.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;