Не само што се Русија наводно умешала у парламентарне изборе, покушавши преко продавца мајица под чијом су командом ставили ГРУ чак и „државни удар“ већ се сада најављује и њено будуће мешање у председничке изборе, на којима би се, према неким најавама, требао кандидовати и „вечни вођа“ Мило Ђукановић. За сараднике Русије још једном је таргетиран Демократски фронт, за којег је амерички представник рекао да их не сматра демократском опозицијом.

 

„Вашингтон држи широм отворене очи у ишчекивању председничких избора у Црној Гори. Русија ће свакако искористити прилику да се умеша, иако је Црна Гора сада у Алијанси,“ оценио је Дејмон Вилсон, потпредсједник Атлантског савета у Вашингтону, преноси режимски медиј „Побједа“.

Вилсон своју процену, као и све русофобичне изјаве које долазе из Црне Горе али и света, није подупро никаквим доказима. Вилсон је чврсто стао уз режим Црне Горе и изразио наду да ће се формирати опозиција која ће подржати НАТО и интересе САД, за разлику од Демократског фронта.

Плаше се да би могао да не победи кандидат антинатовске орјентације

Већ у следећој реченице он је открио карте и шта је право страховање Атлантског савеза и САД:

„Плашимо се молдавског сценарија у којем је прошао кандидат који има потпуно супротну визију од проатлантске. То је наша велика брига, јер желимо да на челу Црне Горе видимо предсједника који ће наставити пут НАТО државе ка Европској унији (ЕУ),“ рекао је Вилсон.

САД у Црној Гори историјски уложила много?

Он је рекао да Вашингтон види друге глобалне играче, који су веома заинтересовани за Западни Балкан, било да је реч о Кини, Турској, Русији или земљама Блиског истока.

„Наравно да се нуди економско повезивање и инвестиције. Но, постоје и другачији односи – између, рецимо, Русије и Црне Горе – где има и изражених политичких интереса једне стране. Балкан је за Сједињене Америчке Државе регион у који смо историјски уложили много, а за ЕУ је неодвојиви део Европе. Сматрамо да је ово кључно време да демонстрирамо нашу константну посвећеност и присуство како бисмо осигурали наставак процеса који ће Балкан довести до уласка у ЕУ“, рекао је Вилсон.

Наравно, сваки други сценарио, повезивања Црне Горе са неким другим „глобалним играчима“ за њега је пут у још већу кризу.

„Уколико САД инвестира у ову стратегију, можемо са Европом да направимо велику ствар на Балкану. Уколико оставимо односе на овој разини и останемо амбивалентни, може се отворити пут ка некој већој кризи у региону. Са овом стратегијом имамо шансу да успијемо,“ наводи потпредседник Атлантског савета.

ДФ за нас није демократска опозиција

Оценио је да резултат недељних локалних избора „показују велику подршку раду Владе“. Такође је открио да је за њега једина опозиција коју признаје она која подржава чланство у НАТО и која ће бранити интересе САД.

„У демократским системима морате имати кредибилну и држави лојалну опозицију и веома сам забринут што Демократски фронт не задовољава те критеријуме. Забринут сам јер видим велики утицај Русије, кроз новац и притисак. Видимо лидере ДФ-а који су у центру покушаја преврата и не доживљавамо их као демократску опозицију.

Мислим да су ови избори показали да је опозиција неорганизована и подељена. Надам се да ће се кроз време створити нека форма у опозицији која ће подржати стратешки пут земље, која је чланица НАТО и поуздан партнер САД,“ казао је Вилсон да би иза овакве изјаве закључио ово:

„Последње што Црној Гори треба је опозиција која је подлога за стране интересе.“

Тагови: