Умрлице у којима се поручује да је «преминула Република Хрватска» освануле су у Загребу уз позив на протест на Марковом тргу, који је требало да буде одржан данас.

Аутор умрлице обавештава грађане «којима је још стало» да је у 27. години преминула Република Хрватска.
На врху умрлице, наиме, цитиране су наводне последње речи хашког осуђеника Слободана Праљка, који се у среду убио у судници Хашког трибунала, по којима је он рекао: «Живите и борите се, немојте завршити као ја. Не предајте се никада!»

За то, међутим, нема никакве потврде.

Сарајевски медији, наиме, објавили су пуни текст умрлице.

«У дубокој боли јављамо свим рођацима, пријатељима и држављанима којима је још стало тужну вест да је у 27. години живота, након дуге и тешке борбе против лоповлука, корупције, ухлебља, те због неизлечиве болести карцинома друштва (‘похлепних политичара’), издахнула наша драга, мајка, бака, домовина Република Хрватска (30. 5. 1990. – 1. 1. 2018). Последњи испраћај ће се одржати на Тргу Светог Марка, Загреб, 1. 12. 2017. у 10 сати», наводи се у умрлици.

Међу ожалошћенима су наведени – већина хрватског народа, радници, студенти, млади, њихови родитељи, баке и дедови.

Позивају се «они који не могу донети венац и свећу за погинуле који су дали живот за домовину», да се запитају шта су радили 1. 12. 2017. «док се још нешто могло предузети».

Како се наводи, могао се «уручити отказ уговора о раду саборским заступницима», и могло се јавно судити саборским заступницима и политичарима за «27 година пљачке, силовања, кршења уставних и међународних закона, велеиздаје народа и националних интереса те увођење директне демократије!».

На крају пише: «Почивала на сметлишту историје!».

Извор: Танјуг

Тагови: ; ;