Америчке рафинерије нафте које не могу да продају «прљаво» гориво у САД извозе велике количине тог производа у Индију.

Нафтни кокс, производ термичке разградње нафтних остатака — канадског катрана и других тешких уља, јефтинији је и ослобађа више топлотне енергије од угља. С друге стране, нафтни кокс садржи више угљеника који загревају планету и далеко више сумпора, који су штетни за срце и плућа што је главни разлог због кога га користи мало америчких компанија.

Рафинерије у САД продају нафтни кокс широм света, поседно у «енергетски жедној» Индији, земљи која је прошле године добила петину тог производа који је САД извезла, показало је истраживање агенције Асошиејтед прес (АП).

САД су 2016. извезле више од осам тона нафтног кокса у Индију, што је 20 пута више него 2010. Како наводи агенција АП, ради се количини која би могла да попуни осам њујошких облакодера величине Емпајер стејт билдинга.

Коришћење нафтног кокса у бројним фабрикама у Индији доприноси загађењу већ «опасно» загађеног ваздуха у тој земљи.

Грађани Њу Делхија наводе да не знају све разлоге због којих је ваздуг у њиховом граду толико загађен и додају да осећају бес и разочаерење.

«Мој живот је готов… Моја плућа су готова», рекао је Стати Бир, један од становника Њу Делхија. Он је из џепа извадио пумпицу за астму и рекао да је то једино што му олакшава дисање.

«Овако преживљавам… у супротном не могу да дишем», казао је он.

Анализе нафтног кокса који се користи у близини Њу Делхија показују да он садржи 17 пута више сумпора од угља и 1.380 пута више од дизела, саопштили су индијски званичници који контролишу загађење ваздуха.

Индија користи и нафтни кокс из домаће производње што доприноси загађењу, наводи АП.

Индустријски званичници наводе да је нафтни кокс важно и вредно гориво које се користи деценијама, а да његова употреба рециклира производни отпад. Активисти за заштиту животне средине оптужују САД, највећег произвођача нафтног кокса на свету, да једноставно «извозе» еколошки проблем.

Директорка Центра за науку и заштиту животне средине Суанита Нарав рекла је да Индија не треба да постане канта за смеће из других делова света.

 

Бета

Тагови: ; ; ; ; ; ;