Бивши египатски премијер Ахмед Шафик, који је прошле недеље објавио да ће се кандидовати на наредним председничким изборима у Египту, ухапшен је у свом дому у Уједињеним арапским емиратима и депортован у Египат, саопштила је његова породица.

Ахмед Шафик се сматра најјачим потенцијалним противкандидатом актуелног египатског председника Абдел Фатах ел Сисија, који ће се, како се очекује, кандидовати и други пут на председничким изборима који се у тој земљи одржавају у априлу 2018. године, преноси Ројтерс.

Званичници УАЕ, који подржавају Сисија нису желели да коментаришу ову вест.

Шафикова ћерка Меј Шафик рекла је да су званичници дошли по њеног оца и одвели га у Египат.

«Спремали смо се за пут у Француску, када су они дошли и одвели га. Депортовали су га приватним авионом. Рекли су да га воде у Египат. Само зато што је објавио да ће се кандидовати за председника депортовали су га», рекла је Меј Шафик.

Портпарол египатског Министарства спољних послова није био доступан за коментар, међутим, египатски судски званичник казао је да Шафик у овом тренутку није осумњичен ни за једно кривично дело, али да се против њега води неколико случајева, између осталог и због корупције али који су у међувремену одбачени.

«Немамо информације о наредби за депортацију», рекао је званичник.

 

 

РТС

Тагови: ; ;