Да би политика војне неутралности била делотворна и прихваћена, Србија мора имати моћну војску, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

«Ми смо се определили за војну неутралност, то је наша политика од које нећемо одступати али да би она била заиста делотворна и прихваћена ви морате да имате моћну војску која је у стању да сачува војну неутралност. Није војна неутралност нешто где ви можете да кажете «ми смо неутрални и немамо чиме да се бранимо», рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Он је додао да је Србија, иако војно неутрална, врло оспособљена да брани себе и своју територију и своје грађане.

Према његовим речима, наш врховни интерес, наравно, јесте стабилност у региону и положај Срба у региону без обзира где они живе они морају такође да знају да се о њима увек води рачуна да се брине и да ће увек бити заштићени.

Упитан о набавци војне опреме, министар одбране је рекао да се о томе разговара.

«Ми разговарамо. Свака војска жели да буде опремљена и сигурна, жели да је у стању да се одупре свакој претњи. Као што знате, након НАТО агресије, вид наше војске који је највише страдао и био заиста девастиран је ваздухопловство и ваздушна одбрана. Ми се трудимо, као што видите, и са овом набавком мигова и будућим акцијама да на првом месту управо тај вид наше војске опремимо ојачамо, осавременимо, тако да не морамо сада говорити о детаљима, оно што је важно јесте да радимо све што је потребно да би Србија била заштићена од било какве претње», истакао је Вулин.

Упитан за причу о «историјском помирењу» САД са Србијом и прусуству те земље на западном Балкану, он је указао да је Србија неутрална земља.

«Ми се не приближавамо никоме, нека се сви приближавају нама. Ми се налазимо овде где се налазимо, не мислимо да идемо било где, не угрожавамо никога, очекујемо од свих да поштују нашу позицију војне неутралности и да поштују нашу политику мирољубивости, добросуседских односа, очувања стабилности», рекао је Вулин.

«Да нема Србије овакве каква јесте, да нас не води председник Републике Александар Вучић, који је такав да је у стању да истрпи и много провокација и напада и врло некоректне политичке поступке према себи и да увек сачува мир и стабилност у региону, да ли стварно неко мисли да би ово био миран регион да је Србија другачија? Не би. Дакле ми смо показали колико смо важни када је у питању мир и стабилност. Ред је да и други то признају и да други учине корак», истакао је Вулин.

У вези с тим, он је рекао да не разуме понашање Хрватске, која је чланица НАТО-а.

«Ако се било ко наоружава због страха од Србије нека одмах са тим престане», рекао је Вулин.

Он је указао да је Вучић, као врховни командант, у свакодневном контакту са Војском Србије.

Тагови: ; ; ;