Министар спољних послова Ивица Дачић назвао је невероватно лицемерним коментаре хрватских званичника поводом последње пресуде Хашког трибунала и поручио да би Хрватска требало да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.

 

Невероватна је количина лицемерја коју показују хрватски званичници поводом последње пресуде Хашког трибунала, па тако и данас хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поново брутално напада Србију поводом пресуде која говори о агресији Хрватске на Босну и Херцеговину и злочинима Хрвата против Бошњака, оценио је Дачић у изјави за Танјуг.

Упитао је какве Срби имају везе са сукобима Хрвата и Бошњака, и о каквој такозваној «великосрпској агресији» говори хрватска председница кад су још деведесетих година у Савету безбедности расправљали о том питању.

Дачић подсећа да се у писму тадашњег генералног секретара УН Бутроса Галија Савету безбедности од 1. фебруара 1994. године каже:

«Према подацима које су потврдили чланови Унпрофора, елементи (снаге и опрема) следећих јединица хрватске војске се заиста налазе у централној и јужној БиХ: Прва гардијска бригада, Друга гардијска бригада, Пета гардијска бригада, Седма гардијска бригада, 114. бригада, 116. бригада и снаге специјалне војне полиције. Материјал обухвата тешку артиљерију и вишецевне минске бацаче», наводи Дачић.

Подсећа да је, после 3333. седнице Савета безбедности УН одржане 3. фебруара 1994. године, председник Савета у име тог органа УН саопштио: «Савет безбедности је дубоко забринут због чињенице да је Република Хрватска елементе Хрватске војске распоредила, заједно са тешком војном опремом, у централним и јужним деловима БиХ».

Дачић наводи и да је Савет безбедности снажно осудио Републику Хрватску због овог «озбиљног и непријатељског акта против једне државе чланице УН».

«Савет безбедности захтева да Република Хрватска сместа повуче све елементе Хрватске војске, заједно са војном опремом, и да у потпуности поштује територијални интегритет БиХ», наводи Дачић тадашње саопштење СБ УН.

Као што Хрватска често поручује Србији, додаје Дачић, потребно је да се та држава суочи са прошлошћу а понајмање јој треба да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.

«Осим ако јој Срби нису криви за све. Што је у искривљеном уму могуће», закључио је Дачић.

Колинда Грабар Китаровић поново је раније данас негирала да је Хрватска учествовала у удруженом злочиначком подухвату тврдећи да је та земља четири године учествовала у одбрани БиХ, као и да је хрватски народ у тој земљи био «прва жртва великосрпске агресије», пренела је Хина.

«Као хрватска председница желим још једном потпуно јасно да кажем: историјска је истина да је хрватски народ у БиХ био прва жртва великосрпске агресије у суседној држави и први јој се одупро», рекла је Грабар Китаровић током пријема у Загребу за Хрвате из БиХ.

Хрватска председница је изјавила да «с пуним покрићем у историјској истини можемо рећи да је хрватски народ, организован у јединице Хрватског већа одбране, дао пресудан допринос одбрани и опстанку БиХ у првим месецима великосрпске агресије, а потом и у даљим операцијама њене одбране и ослобађања».

 

Тагови: ;