Мађарски премијер Виктор Орбан данас је изјавио да ће искористити сва расположива средства, укључујући тајне слуžбе, да се бори против настојања америчког милијардера Џорџа Сороша да га угрози.

Сорош је на видео снимку раније навео да је Мађарска с Орбаном на власти под већом репресијом него током совјетске окупације у периоду Хладног рата, преноси Ројтерс.

«Он не може да дође до мене, али израбљује и тлачи људе у мађарској опозицији», навео је он.

Током 80’их година прошлог века Орбан и Сорош су били савезници у рушењу комунизма, али су након тога пошли другачијим путевима. Сорош Орбана описује као опасног аутократу, док мађарски премијер тврди да се Сорош дајући финансијску подршку опозиционим групама меша у мађарску политику.

Орбан је навео да му је дужност да искористи све могуће алате дрžаве како би се борио против Сорошевог притиска, укључујући обавештајне службе.

«Зато смо наручили обавеšтајни извештај о начину рада као и мађарском и европском утицају те Сорошеве маšинерије», рекао је Орбан за државни радио.

Он је додао да су мађарске тајне службе ове седмице довршиле извештај, али није открио њихове закључке.

Владајућа странка Фидес припрема се за парламентарне изборе у априлу наредне године, а Орбан, који је велики фаворит за трећи мандат, очекује да ће Сорош сарађивати с његовим опонентима.

Кључни сукоб између Орбана и Сороша односи се на питање миграната које премијер одбија као егзистенцијалну претњу Европи, док Сорош даје помоћ мигрантима и подржава контролисану имиграцију.

Танјуг

Тагови: ; ;