На интернету се појавио видео из Пољске који је изазвао општи бес и незадовољство, а на којем се неколико мушкараца и жена, потпуно голи, јуре по гасној комори нацистичког логора.

Снимак је настао 2015. године у концентрационом логору Штутхоф, недалеко од пољског града Гдањска, наводно као уметничка егзибиција. Неколико голих мушкараца и жена, како пише «Дејли мејл», играју игру у којој се јуре и циљ је да додирну једни друге.

Видео је приказан као уметничка инсталација под називом «Пољска-Израел-Немачка. Искуство Аушвица», али је након протеста уклоњен. Иако није одмах било јасно где је снимак настао, убрзо се открило да је реч о озлоглашеном Штутхофу.

Снимак је изазвао бес међу преживелима Холокауста, који су тражили од пољског председника Анџеја Дуде да одговори зашто је било дозвољено да се направи овакав снимак.

Овај логор је током Другог светског рата био гасна комора, у којој су нацисти убили око 65.000 људи. Поједини су убијани у гасним коморама док су други стрељани, или су умирали од хладноће и изнемоглости.

Припадници СС-а убили су више од 100 пољских затвореника и око 77 совјетских 1944. године, као и непознат број Јевреја.

Такође су упамћена и монструозна дела медицинског особља логора, које је у срца затвореника убризгавало хемијску супстанцу фенол.

Совјетска армија ослободила је Штутхоф 9. маја 1945. године, истог дана када се Други светски рат завршио.

Скандал је испливао само недељу дана након што су двојица бивших чувара проглашени кривима за убиство док су радили у концентрационом кампу током Другог светског рата.

«Dejli mejl«, Блиц

Тагови: ; ;