Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сви припадници сектора безбедности до краја године добити бонус од 10.000 динара и најавио да ће се ускоро направити план стамбене изградње који ће омогућити да у наредне три године око 30.000 припадника снага безбедности реше стамбено питање.

 

Фото Лола Ђорђевић

Након састанка са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем, од којих је примио извештаје о стању у Војсци Србије, Вучић је рекао да се тај бонус односи не само на припаднике војске, већ и полиције и безбедносних служби, преносе агенције.

Упитан да ли Србија преговара са Белорусијом о куповини ваздушних система одбране, Вучић је кратко рекао: „Да”.

Додао је да о набавци нових оруђа и оружја Србија разговара са Белорусијом и више земаља, а да су „за неке ствари разговори при крају”. Вучић је рекао да је констатовао да је војска спремна да изврши све задатке али да би могла да буде још опремљенија и снажнија, с обзиром на то да војно неутралне земље морају да се ослоне на своје снаге.

Војни буџет је, према његовим речима, у односу на прошлу годину већи и износи око 70 милијарди динара. Указао је да ће морати да се повећају инвестиције и навео да су у буџету 54 персонални, 32 оперативни расходи и 14 одсто инвестиције које морају да иду на 20 одсто. Вучић је рекао да ће догодине инвестиције бити и веће од 25 одсто. Указао је и да Србија неће никога да нападне, али истакао је да ће имати снажну војску која може да одбрани земљу у сваком тренутку.

Рекао је да су установљени и неки проблеми, међу којима је низак стандард професионалних припадника, али да се већ ради на томе да се то промени набоље.

„Плате ће бити повећане 10 одсто. Није довољно али је боље и радићемо да буде још”, рекао је Вучић и указао да ће упоредо са повећањем стандарда и опремања од припадника војске очекивати већу озбиљност и одговорност али и значајно већу физичку оспособљеност. Вучић је додао и да је договорено да до краја године сви припадници војске добију по два пара униформи и чизама, за шта постоје средства.

Говорећи о напорима да се смањи технолошко заостајање Војске Србије, он је навео да ће то бити обављано на два начина – убрзавањем развоја домаће војне индустрије и набавком у иностранству. Казао је да Србија у овом тренутку у преговору са руском компанијом Рособороноекспорт о набавци шест транспортних хеликоптера „ми-17”, поред два који су раније набављени, а да се почетком 2019. године очекује долазак укупно девет хеликоптера Х-145М из Ербаса за војску и полицију.

„Наше маневарске могућности тиме смо драматично увећали – оне де факто нису ни постојале пре годину дана. Мораћемо да разрадимо концепт одбране, да ли је то тотална одбрана или неки други тип… Такође да дорадимо и усвојимо нову доктрину”, рекао је председник Србије.

Танго сикс

Тагови: ; ; ; ; ;