Неколико агенција УН позвале су арапску коалицију предвођену Саудијском Арабијом да хитно и у потпуности укине блокаде у Јемену.

 

«Заједно позивамо коалицију да хитно и у потпуности отвори све луке у Јемену на Црвеном мору и да олакша приступ и слободно кретање хуманитарне помоћи», наводи се у саопштењу.

Блокада лука и аеродрома у Јемену које је наметнула Саудијска Арабија 4. новембра након испаљивања ракете из Јемена према њеном тлу, отежава доставу хуманитарне помоћи тој земљи где влада несташица хране и лекова.

Блокада је прошле недеље делимично уклоњена после притиска међународне заједнице на Саудијску Арабију, али су УН тада оцениле да блокада треба да буде у потпуности отклоњена

«Јемену прети једна од највећих глади ове ере. Више од осам милиона људи би могло да умре од глади без хитне помоћи», наводи се у заједничком саопштењу

Светске здравствене организације, Високог комесаријата УН за избеглице и Агенције УН за децу.

Коалиција коју предводи Саудијска Арабија од 26. марта 2015. године бомбардује положаје шиитских побуњеника. Та коалиција подржава председника Јемена Абеда Рабоа Мансура Хадија, који је био приморан да побегне из земље.

Јемен је погођен тешком хуманитарном кризом и ризиком глади. У грађанском рату у тој земљи је од марта 2015. године погинуло скоро 9.000 људи, неколико десетина хиљада је рањено, а више од 2,5 милиона је у избеглиштву. Здравствена и санитарна инфраструктура је скоро потпуно уништена.

 

 

Бета

Тагови: ; ;