Скидање Рамуша Харадинаја са потернице Интерпола не значи да је потерница против њега повучена, а Србија ће користити сва правна средства да се то исправи, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

«Ти људи су скинути са листе на захтев Унмика, јер он представља Косово, пошто Косово није члан Интерпола. Са друге стране, то не значи да су потернице повучене против њих, ми ћемо коритити сва правна средства да се то исправи», рекао је Дачић одговарајући на питања новинара пред седницу главног одбора СПС.

Упитан да објасни разлику између повлачења потернице и њеног «затамњивања», Дачић каже да повлачење значи да Србија повлачи потерницу.

«Повлачење би значило да ми повучемо потерницу, што значи да смо одустали од гоњења и трагања за њим. Ми нисмо одустали, треба да се боримо да се то поправи, нисмо повукли не само потерницу него целу оптужницу и самим тим трагамо за њим и трагаћемо увек», рекао је Дачић.

Како каже, проблем је и велика политизација Интерполових потерница где, када дође до хапшења, «те земље се понашају опортунистички и не гледају непристрасно на оно што Интерпол треба да ради».

«Интерпол треба у техничком смислу да организује трагање за тим људима широм света, они су осумњичени за најтеже, ратне злочине и ми сигурно нећемо одустати од гоњења. Није Србија повукла ништа», рекао је Дачић.

Упитан за повратну информацију од Интерпола, министар је рекао да његово министарство нема такве информације, јер са Интерполом комуницирају Министарство правде и МУП.

«Ми имамо у политичком смислу комуникацију, када се доносе одлуке које имају спољно-политички карактер, конкретно у овом случају, то није наша надлежност», рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Тагови: ; ;