Председник САД Доналд Трамп је наговестио да је у време отпуштања свог некадашњег саветника за националну безбедност Мајкла Флина знао да је он лагао Федерални истражни биро (ФБИ) и потпредседника САД Мајка Пенса о својим контактима с руским званичницима.

 

Трамп је јуче на Твитеру изнео ту, другачију верзију приче, пошто је првобитно тврдио да је у фебруару сменио Флина јер он није био искрен према Пенсу поводом тих контаката из периода транзиције власти у САД.

«Морао сам да сменим генерала Флина јер је лагао потпредседника (САД) и ФБИ. Он је признао кривицу за те лажи. То је штета, јер су његове акције током прелазног периода биле законите. Није било ничег да се крије», навео је Трамп јуче на Твитеру.

Лагати ФБИ је кривично дело, а Флин је у петак признао на суду кривицу по оптужби да је дао лажну изјаву агентима ФБИ-ја о свом разговору с тадашњим руским амбасадором у Вашингтону Сергејем Кисљаком у децембру прошле године.

Флин је такође пристао да буде сарадник у истрази специјалног саветника Роберта Мулера о мешању Русије у амерички изборни процес, односно повезаности Трамповог изборног штаба с Русијом.

Пошто је јучерашњи твит покренуо нова питања, Трампови сарадници су покушали да направе дистанцу између председника САД и његове поруке на Твитеру, наводећи да је твит заправо написао Џон Дод, један од Трампових адвоката. Дод је одбио да коментарише ту ситуацију.

Како оцењује АП, није јасно зашто би Трамп навео да је разлог за отпуштање Флина био тај што је лагао ФБИ, јер је амерички председник на тај начин наговестио да је и у то време знао да је Флин урадио нешто противзаконито, из чега следи да истрага није тако неозбиљна како он све време представља.

Такође није јасно како би председник САД знао да је Флин лагао ФБИ, ако та информација о контактима с Русима није дошла до њега, што он све време тврди, додаје агенција.

Флин је отишао из Беле куће у фебруару, признавши тада једино да Пенсу није дао пуну информацију о свом разговору с Кисљаком.

Трамп је после смењивања Флина тражио од тадашњег директора ФБИ-ја Џејмса Комија да обустави истрагу Бироа о том питању, према Комијевом сведочењу. Коми је одбио, а Трамп је убрзо сменио и њега.

Тагови: