Бивши запослени у руској антидопинг агенцији (РУСАДА), доушник Светске антидопинг агенције (ВАДА) Виталиј Степанов, позвао је Међународни олимпијски комитет (МОК) да суспендује репрезентацију Русије са Олимпијских игара у Пјонгчангу.

„Руски допинг систем украо је олимпијски сан стотина спортиста. Ако руским спортистима буде дозвољено да учествују на Олимпијским играма у Пјонгчангу, то ће било неправедно према ’чистим‘ спортистима, а ваша комисија то може да спречи“, рекао је Степанов, преноси Би-Би-Си.

„Ако будете имали храбрости да то учините (суспендујете Русију), то ће бити једна од најважнијих победа у историји олимпијског покрета“, додао је он.

Виталиј и Јулија Степанов постали су главни извор информација за филм немачког новинара Хаја Зепелта приказан на телевизији АРД о руским атлетичарима који су користили допинг, што је довело до истраге ВАДА и накнадног суспендовања руских спортиста са Олимпијских игара 2016. године. Тренутно, Степанови живе у Северној Америци. Раније је објављено да ће МОК запослити породицу информатора као саветнике за антидопинг питања са платом од 10.000 долара месечно.

Извор: Спутњик

Тагови: ; ; ;