Више од 1.000 присталица некадашег председника Грузије и бившег гувернера украјинског региона Одесе, а садашњег лидера украјинског опозиционог Покрета нових снага Михаила Сакашвилија, учествује у «маршу за опозив» председника Украјине Петра Порошенка у центру Кијева.

Извештач агенције Тас са лица места јавља да су се демонстранти окупили у подне у парку одакле су кренули према Европском тргу у центру украјинске престонице.
Демонстранте кроз кијевски булевар, где је полиција блокирала саобраћај, предводи опозициони политичар Сакашвили, а учесници марша узвикују: «Опозив», «Не корупцији, не Порошенку», «Опозив уместо револуције», «Кијев, на ноге!».

Пре две недеље Сакашвили је најавио да ће 3. децембар бити почетак народног опозива, односно импичмента, те да ће то бити «Дан X за све», позвавши људе да организују марш и обећавши да ће до данас путовати земљом како би народ дигао мирним путем.

Уз то, Сакашвили је рекао да је спреман да, ако треба, поведе нову украјинску владу.

«Украјини су хитно потребне нове власти, нова влада. Морамо заједно да оформимо ту владу. Спреман сам да то урадим заједно са вама, да поведем тај процес са вама и, ако треба, да дођем на чело те владе», рекао је тада Сакашвили.

Од 17. октобра, демонстранти кампују испред украјинског парламента, врховне Раде, тражећи усвајање закона о одузимању имунитета посланицима, успостављању суда против корупције, измене и допуне изборног закона и усвајање закона о опозиву председника.

Украјински председник Порошенко је 20. октобра изјавио да је истински циљ организатора протеста да дестабилизују ситуацију у Украјини.

Уз то, украјински јавни тужилац Јуриј Луценко рекао је да Сакашвили и његове присталице припремају државни удар и да примају финансијска средства из иностранства.

Руска агенција подсетила је да је Сакашвили раније у више наврата тврдио да му није циљ да више обавља било какву функцију у Украјини.

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;