Папа Фрања позвао је светске лидере да се удаље од могућности уништавања човечанства, истакавши да неки од њих имају «ирационалан» однос према нуклеарном оружју.

 

RIO DE JANEIRO, BRAZIL — JULY 26: Pope Francis waves from the Popemobile on his way to attend the Via Crucis on Copacabana Beach during World Youth Day celebrations on July 26, 2013 in Rio de Janeiro, Brazil. More than 1.5 million pilgrims are expected to join the pontiff for his visit to the Catholic Church’s World Youth Day celebrations which is running July 23-28. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

 

Папа је то рекао новинарима у авиону којим се враћао у Рим након посета Мијанмару и Бангладешу. Те посете протекле су у знаку кризе са избеглицама Рохинџама која је погодила обе земље.

У свом говору прошлог месеца, папа је рекао да је спреман да званично заоштри деценијама старо црквено учење да је поседовање нуклеарног оружја као средства за одвраћање прихватљивије ако је крајњи циљ његово уништење.

У говору 10. новембра папа је рекао да би се сада требало осудити већ и само поседовање нуклеарног оружја јер се чини да светске вође немају воље да смање њихов број. Папу су у авиону питали што га је подстакло да разматра могућност

промене службенога црквеног става  посебно, шта мисли о размени оштрих изјава између америчкога председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

«Променила се ирационалност (понашања према нуклеарном оружју)», одговорио је папа. «Нашли смо се на граници», рекао је. О томе би се могло расправљати, али моје је мишљење, уверење, да смо досегли границу (моралне) оправданости поседовања и употребе нуклеадног оружја», рекао је.

«Зашто? Јер се данас, с таквим нуклеарним арсеналом, излажемо опасности да уништимо човечанство, или у најмању руку већи део човечанства», рекао је.

Папа је у прошлости говорио да би трећа земља морала да покуша да доведе САД и Северну Кореју до договора те је обе земље позвао да смире реторику и престану да размењују увреде. «Дошли смо до ивице, а будући да смо дошли до ивице, питам се… Је ли данас оправдано имати нуклеарне арсенале такве какви јесу, односно није ли се, да би се сачувало човечанство, потребно окренути?».

Јужна Кореја саопштила је у петак да је САД био у домету најновије севернокорејске ракете, али Пјонгханг тек мора да докаже да је савладао кључну ракетну технологију. Након тог теста САД је упозорио да ће севернокорејско лидерство бити потпуно уништено избије ли рат, што је изазвало оштре критике Русије.

Тагови: