Америчка хистерија о наводним хакерима и сајбер нападима заразила је и Немачку. Шеф немачке службе за заштиту устава назвао је друштвене мреже «опасним за демократију».Према мишљењу немачких медија ове речи могу довести до ограничавања слободе говора на друштвеним мрежама.

 

 

«Шеф савезне агенције за заштиту устава Немачке, Ханс-Георг Маасен, у неуобичајено оштром говору напао је концерне из америчке Силиконске долине. Он је друштвене мреже назвао «петом снагом» после државе и медија,оптужујући их за неодговорне поступке усмерене на угрожавање демократије»-пише немачко издање Зидојче цајтунг.

 

«Ако више не говоримо о чињеницама, а стварност је ограничена на мишљења — демократски плурализам губи свој темељ. У демократији не можете користити мишљења и чињенице као еквивалентне пакете података, они нису само битови и бајтови. Дигитализација, несумњиво може да послужи као демократски дискурс, али такође може отров, иритирају нерава либералним друштвима «- рекао је Маасен  на конференцији на тему сајбер-безбедности, како наводе немачки медији.

«Ово нису прве оптужбе Маасена на рачун друштвених мрежа. Раније је он оптуживао Фејсбук као платформу за комуникацију између џихадиста. Ове оптужбе шефа немачких служби су нешто ново»- наводи Зидојче цајтунг.

Својим изјавама Маасен врши притисак на друштвене мреже. У Немачкој је још у октобру донесен закон по коме су друштвене мреже дужне да у року од 24 сата избришу поруке којима се «крши закон». У супротном могу се суочити са новчаним казнама од 50 милиона евра. Сам закон је према писању немачког листа контроверзан и може довести до прекомерног чишћења порука, страхује Зидојче цајтунг.

 

У земљама у којима паметни телефони нису толико распрострањени људи се окрећу Фејсбуку као извору информацију. Међутим то није случај са Немачком где пред изборе за Бундестаг и није било толико лажних информација и где је у том периоду угашен велики број налога с којих су ширене лажне информације. Такође сарадници Фејсбука сарађују са немачком службом за информационе технике (BSI)а у Немачкој је Фејсбук недавно отворио Центар за модераторе и чишћење порука, наводи издање.

«Све ово би требало да буде познато шефу специјалне службе Маасену, који је жестоко напао  друштвене мреже као што је Фејсбук. Дакле, остаје питање: да ли је било података о обавештајним подацима који су подстакли начелника немачког федералног оделаењаза заштиту устава да донесе такве строге изјаве? Захтев нашег листа на овом рачуну у одељењу за посебне услуге је био занемарен «, сумира Зидојче цајтунг.

 

Међутим, чини нам се да је ситуација много једноставнија.Берлину је потребна контрола друштвених мрежа како се људи не би позивали на демонстрације.Циљ је демотивисати масе. Немачке службе настављају са причом о «руским хакерима» који наводно утичу на изборе за Бундестаг не смањују темпо и не узмичу пред америчким службама које траже мачку у соби у којој је нема.

Тагови: ;