САД  се, одлуком свог председника, повлаче из споразума УН о међународној помоћи мигрантима и избеглицама, сматрајући да тај споразум није компатибилан са миграционом политиком његове земље, саопштила је америчка мисија при УН.

Америчка мисија при УН обавестила је светску организацију да САД више неће учествовати у глобалном споразуму о миграцији — наводи се у саопштењу.

Генерална скупштина УН једногласно је усвојила у септембру 2016. године текст назван «Декларација Њујорка о избеглицама и мигрантима» у циљу побољшања услова помоћи, смештаја и повратка избеглица. Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) би требало на основу те декларације наредне године да предложи Светски пакт о мигрантима и избеглицама.

УН  нису реаговале на ту одлуку.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли изјавила је да су САД поносне на своје наслеђе у области имиграције и подршке мигрантима и избеглицама широм света.

«Ниједна земља није учинила колико су учиниле САД. Наше одлуке о миграционој политици треба да доносе Американци и само Американци. Ми ћемо одлучити о бољој контроли граница и коме ће бити дозвољено да уђе у нашу земљу»,  рекла је Ники Хејли и додала да декларација «једноставно није компатибилна са САД».

САД су се већ повукле из међународног споразума о климатским променама, као и из Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско).

Новости

Тагови: ; ; ;