Косовска влада усвојила је извештај Комисије о разграничењу са Црном Гором и проследила га косовској скупштини на даље разматрање.

 

Косовска влада је одлуку донела на данашњој седници, пошто је претходно Комисија поднела извештај о граници са Црном Гором, у којем је констатовала да Споразум о демаркацији граничне линије из 2015. године не одговара административним граничним линијама из времена бивше Југославије.

Након одлуке косовске владе, косовски председник Хашим Тачи позвао је све посланике скупштине, без обзира на њихову страначку припадност – да се уједине у ратификацији споразума.

Тачи је оценио да се данашњом одлуком косовске владе «завршава сага о стерилним академским расправама, које нису донеле никакве нове аргументе и за три године су продужиле изолацију грађана, изазивајући конфузију и страх којим Косово наводно ризикује да изгуби територију».

Демаркација са Црном Гором један је од неколико предуслова, како би житељи Косова добили визну либерализацију са земљама Европске уније.

«Сада је време за Скупштину Косова да преузме своју заслужену одлуку у интересу грађана, који стрпљиво чекају годинама укидање виза, односно уклањање изолације», подвукао је Тачи.

Споразуму Приштине и Подгорице о демаркацији из августа 2015. године снажно се противи опозиција у парламенту, тврдећи да Косово остаје без 8.000 хектара територије.

Тагови: ;