Европска унија донела је одлуку да укине део санкција против Руске Федерације које се тичу продаје и куповине ракетног горива.

 

Европска унија укинула је део ограничења која се тичу куповине и продаје хидрозина-неорганске супстанце која се користи као погонско гориво неопходно за заједнички пројекат Русија-ЕУ «Екомарс».

Одлука о укидању санкција објављена је у Службеном листу Европске уније.

Ограничења су укинуте посебно за операције које пружају техничку подршку, финансирање или финансирање на продају, набавку, испоруку, трансфер, извоза и увоза, куповине или превоза хидразин горива у концентрацији од 70% или више.

Закон предвиђа да се трансакције са хидразином дозвољавају  у мери у којој је ова супстанца иде на суд и покрене «екомарс» простор сонде у оквиру истраживања свемира «екомарс 2020». Обим треба да одговара потребама у свакој фази мисије, али да не прелази 5.000 кг током свих фаза мисије.

Хидразин могу такође бити испоручен до свемирске сонде превозника «екомарс» у количинама које су потребне за покретање, али не више од 300 кг.

У закону се наводи да «одредбе о техничкој помоћи, финансијској или финансијској помоћи у вези са наведеним пословима подлежу претходној сагласности надлежних органа. Да добију дозволу за обављање наведених послова, су кандидати морају доставити потребну документацију надлежним органима, који се морају пријављених Европске комисије о свим дозволама издатим. »

Одлука је објављена 1. децембра 2017, дан након објављивања у службеном гласнику Европске уније.

Тагови: ;