Француска ће ставити вето на било какав покушај премештања седишта ЕП из Стразбура

Датум публикације: 04 12 2017, 11:15

Француска неће дозволити да званично седиште Европског парламента буде премештено из Стразбура у Брисел, изјавила је  француска министарка за европска питања Натали Лоазо.

 

«Стразбур мора остати седиште европске демократије. То је, такође, симбол француско-немачког помирења», рекла је она телевизији Франс 3.

Лоазо је приметила да се често каже како се Европа своди на круг Брисела, док Европа, како је истакла, мора бити ближа својим регионима, преноси Ројтерс.

Чланови Европског парламента (ЕП) састају се у Стразбуру једне седмице сваког месеца, док се остали њихови састанци одржавају у Бриселу, а та месечна промена места одржавања састанака европски блок кошта 114 миллиона евра годишње, како наводе ревизори ЕУ.

Критичари одавно позивају да се Стразбур одбаци као седиште ЕП, али се то не догађа — претежно због тога што би Француска ставила вето на било какав покушај такве измене споразума ЕУ.

Неки посланици су се, међутим, надали да би изборна победа проевропски оријентисаног француског председника Емануела Макрона могла помоћи у плановима да се затвори седиште ЕП у француском граду.

Новости

Тагови: ; ; ;