Изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да је пресуда шесторици Хрвата, лидера такозване «Херцег-Босне» у Хашком трибуналу, представља «дубоко моралну неправду», први је случај да неки шеф владе државе Европске уније подржава осуђене ратне злочинце, констатује «Гардијан».

Фото Танјуг

Тај британски лист није једини који коментарише реакције хрватских државника поводом тих пресуда и самоубиства генерала Слободана Праљка, преноси портал Индекс.хр.

Аустријски «Стандард» објавио је велику анализу под насловом «Хрватска десница профитирала је од самоубиства ратног злочинца Праљка», у којој наглашава да хрватска влада нема никакве правне опције како би успешно покренула ревизију хашке пресуде.

Лист истиче да је премијер Пленковић «више умерен него конзервативно-националистички политичар», почео да говори о неправедној пресуди и најавио «правне и политичке кораке», иако и сам зна да не може ништа учинити.

То је за «Стандард» потврдио и портпарол Хашког суда, који наглашава да су све правне могућности исцрпљене.

«У Хрватској се може чути мало рационалних гласова» око пресуде херцеговачкој шесторки, а међу њима су бивши председник Иво Јосиповић и бивша министарка спољних послова Весна Пусић, наводи аустријски лист.

Гласнији су, ипак, политичари које су од пресуде направили велико национално питање, попут председнице Колинде Грабар-Китаровић, која «већ сада скупља гласове националиста за реизбор 2019. године», а она је Праљка хвалила и пре пресуде и супротно чињеницама тврдила да Хрватска није била агресор у БиХ. Томе се придружио и Пленковић који је, супротно истини, изјавио да Србија није осуђена за удружени злочиначки подухват у Хагу.

Немачки «Шпигел» објавио је на свом порталу велики чланак у којем се згражава над чињеницом да «Хрватска тугује због једног ратног злочинца».

Медији су се бавили и безбедносним пропустима у хашкој судници, а «Гардијан» наводи да осим што је холандска полиција отворила своју властиту истрагу, Суд је ангажовао гамбијског судију Хасана Јалова како би сазнали како је Праљак уопште дошао до бочице цијанида која га је убила.

Лист наводи и да ће истрага сигуно започети с најочитијим сигурносним пропустом — питањем како је могуће да ниједан чувар није био довољно близу Праљка да му отме отров из руку.

Новости

Тагови: ; ; ; ;