Велика суша узроковала је појављивање изгубљеног шпанског града само се издигао из воде која га је прекривала, пише IFL Science.

Тако су откривене рушевине старог града како је стајао кад је напуштен деценијама пре.

Град Мансила де ла Сиера може се пронаћи у успаваној долини Ла Риоја у северној Шпанији, а 1959. људи су из њега премештени како би се направило места за изградњу Нови Мансила резервоар, који омогућује наводњавање пољопривредног села Алто Најерила.

Након што је локално становништво исељено у оближњи градић, резервоар је преплављен водом, запљускујући и скривајући остатке града. Но, након јако сувог и врућег лета 2017., тихи планински градић још је једном угледао сунце пружајући невероватан призор локалцима и туристима.

И не само то – они су могли ући у куће напуштене пре више од пет деценија, а старији становници били су погођени осећајем носталгије док су крочили својим некадашњим домовима.

«Старији људи пролазе улицама свог родног града пуни емоција, узбуђено показујући унуцима остатке својих кућа, рушевине које су некада биле њихови домови», рекао је локалац Роцио Менендез.

Феномен израњавања старих остатака испод воде све је чешћи са све топлијим летима, а обично се догађа задњих дана у августу након дужег сушног раздобља.

Шпанија има чак неколицину села која су потопљена у води због конструкције резервоара у 20. веку, укључујући Сан Рома де Сау, хиљаду година старо село с римским рушевинама, као и Медиано, у којем се црква из 16. века налази под водом.

У 2015. години се ниво воде у мексичком Незахуалцоyотл резервоару спустио за чак 25 метара, откривајући рушевине храма Сантиага из 16. века. Та је црква била изворно напуштена 1770-их због куге, а цело је место потопљено након изградње оближње бране 1966.

Новости

 

Тагови: ; ;