Председавајући Председништва БиХ Драган Човић и члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић примили су данас комесара Европске уније за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана.

Тема састанака је био процес ЕУ интеграција Босне и Хецеговине, те напредак који је направљен у том смислу.

Чланови Председништва БиХ су казали да европски пут нема алтернативу, упркос тренутној ситуацији, те су изразили уверење како ће се све обавезе испунити на време, како би БиХ у ближој будућности могла добити кандидатски статус.

«У том смислу подсетили су на закључак Председништва БиХ који обавезује на финализацију Упитника Европске комисије и његов превод, закључно с 15. децембром 2017. године», наведено је у саопштењу Председништва БиХ.

На састанку је изражено задовољство што ће Западни Балкан бити у фокусу председавања Бугарске Саветом ЕУ, у првој половини 2018. године, те да ће један од приоритета бити ЕУ будућност Западног Балкана.

«Такође је истакнут значај одржавања Самита Западни Балкан — ЕУ у Софији, 17. маја 2018. године. Охрабрују и најаве да ће током председавања Аустрије Саветом ЕУ у другој половини 2018. године високо место на њиховој агенди председавања заузети Западни Балкан и интегрисање Западног Балкана у ЕУ», саопштено је из Председништва БиХ.

Истакнута је важност кориштења позитивног моментума у светлу предстојећих председавања земаља које веома добро познају ситуацију у региону и спремне су да ЕУ интеграциони процес Западног Балкана држе високо на агенди ЕУ.

 

Комесар Хан је изразио преданост ЕУ перспективи БиХ, те је позвао све нивое власти у БиХ да наставе континуисану проведбу неопходних реформи, као и што скорије достављање одговора на Упитник Европској комисији.

У име члана Председништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, састанку је присуствовала саветница Марија Милић.

Тагови: ; ; ; ;