НЕДЕЉУ дана након локалних избора у црногорској престоници Цетињу на којој је највише мандата освојила Демократска партија социјалиста — 16, локална власт још није формирана. Могуће је, ипак, да цео посао буде завршен пре Нове године, јер Социјалдемократе, које су са два освојена мандата постале тас на ваги између ДПС и опозиције, наредних дана могу превагнути којем јату да се приволе.

Иван Газивода, носилац листе СД на цетињским изборима, саопштио је да је та партија добила позив за преговоре о формирању власти у престоници подно Ловћена од ДПС и УРЕ, која предводи «опозициони блок».

— Добили смо позив, и када направимо платформу, почећемо разговоре — потврдио је Газивода.

Опозиција у цетињској скупштини — Демократе, УРА, СДП и Стара гарда либерала имају 15 мандата, а за већину су им потребна два одборника. Преговарачки тим СД за Цетиње предводи потпредседник странке Дамир Шеховић, актуелни министар просвете, па је готово сигурно да ће та странка заједно са ДПС (као на државном нивоу) управљати том општином.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ — Мило Ђукановић : Издаја не може на Цетиње

Остатак опозиције, Демократска Црна Гора, пре свих, направила је извештај о кршењу изборних права и грађанских слобода на локалним изборима 26. новембра, који су поред Цетиња одржани у Мојковцу, Петњици и Тузима. Потпредседник Демократа Момо Копривица саопштио је да је та странка на 12 страна синтетизовала и документовала доказним материјалом драстичне повреде бирачког права, изборних права и слобода, као и флагрантне процедуралне неправилности, у предизборном процесу и током изборног дана.

— На изборима се у демократској држави може једино изгубити власт и то на период од отприлике четири године. На изборима у Црној Гори се може изгубити глава, казао је Копривица на конференцији за новинаре. — Многобројним доказима поткрепљени су оружани напад на опозиционог посланика и одборничке кандидате, три груба физичка напада на активисте и функционере Демократа, два брутална вербална напада и претње смрћу политички упрегнутих безбедносно интересантних лица према нашим функционерима.

Копривица је рекао да поседују доказе о два отворена и директна позива на линч — Демократа! Као и доказе за брутални напад бибер-спрејевима на одборничке кандидате УРА-е, два политички мотивисана отказа уговора о раду кандидатима Демократа за одборнике.

— Имамо доказе и за нуђење у виду запослења одборничком кандидату и два повлачења са листе кандидата на начин супротан статуту и елементарној политичкој култури. Регистровали смо преко 500 гласачаких листића у Мојковцу (што доноси три одборничка мандата) који су означени фломастером разних боја или специфичним симболима попут троуглова, као и око 100 спорно означених листића у Петњици (што доноси један одборнички мандат) — рекао је Копривица.

Тагови: ; ;