Дан војних ветерана обележен је јуче свечаним пријемом у Старом Генералштабу, коме је присуствовао и министар одбране Александар Вулин, који је ветранима захвалио «у име народа којем су изборили право да буде слободан и свој на своме».

 

фото Лола Ђорђевић

Обраћајући се присутнима министар Вулин је рекао:

«Ево данас како трећи пут обележавамо дан ветерана. Србија ратује више од 100 година, а ми трећи пут обележавамо дан наших ратника. Србија се за своју слободу, право да одлучује, бори стотину година и више, а ми трећи пут обележавамо дан када смо добили ветеране. Говори то о нама, говори то о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада  није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла, чак ни када је изгледало да ће зло победити и заувек владати. Говори то о нама и о томе да када год слушамо друге, када сами не одлучујемо о себи, онда дочекамо да се од нас тражи да заборавимо. Онда дочекамо да се од нас тражи да се не сећамо ни своје историје, а ни људи који су стварали историју. Дочекамо да нам други пишу своју истину и да ми њихову лаж морамо да прихватимо као своју историју».

Министар Вулин је истакао да смо кад год су други одлучивали о нама и хтели да пишу нашу историју, у тој историји били мали, били злочинци.

«Када год су други писали  нашу историју и када год су нам други говорили шта да памтимо и како да мислимо, онда су учили нашу децу да се стиде својих очева, својих дедова и онда су им говорили да је свака борба узалудна и заправо погрешна. И онда су нам децу учили да је свака српска борба за слободу уствари прескупа и да је свака жртва дата за слободу превелика жртва. И да све што  су њихови преци радили да би имали право да говоре својим језиком и да мисле на својој земљи баш тако како мисле, да је воле, чувају, да је све то било непотребно и сувише скупо», рекао је министар одбране и нагласио:

фото Лола Ђорђевић

«Ми мислимо својом главом. Ова земља, ова држава, ово државно руководство, мисли својом главом и зато има храбрости да ствари назове правим именом. И зато има храбрости и има обавезу да се са поносом сећа свих оних који су ову земљу бранили, чували, који  су за њу жртвовали и живот и здравље, свих оних који су због ње постојали и због којих ова земља постоји».

Вулин је захвалио, како је рекао, не само у име Министарства одбране, у име свих припадника Војске Србије, већ у име сваког грађанина Србије, у име сваког Србина, без обзира где он живи.

«Ја вам се данас захваљујем у име  сваког људског бића које цени слободу зато што сте нам изборили право да сами одлучујемо о себи, о својој судбини, да сами бирамо пријатеље. Ја вам се  данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме».

«Како се  ова генерација буде сећала оне пре ње, и како се ова држава и  ова земља буде сећала оних који су јој слободу борили и изборили, тако ће се неке будуће генерације сећати нас. Однос према нашим ратницима је увек био и показатељ односа према нашој земљи, нашој држави и нашем народу».

фото Лола Ђорђевић

«Хвала вам за жртву, хвала вам што сте умели да занемарите, склоните некако у страну када држава није била поштена и исправна према вама. Хвала  вам што сте разумели да је Србија нешто више од политике и много виша, вреднија, снажнија,  драгоценија него што су наређења која смо умели да слушамо када су нам  говорили да требамо да се стидимо оних који су ову земљу бранили и одбранили. Честитам вам празник. Желим да га дочекате још пуно пута, а изнад свега  да будете поносни на своју Србију, као што је она поносна на сваког од вас»,  рекао је на крају свог обраћања министар Александар Вулин.

фото Лола Ђорђевић

Присутнима се обратио и пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране. Он је подсетио да се 4. децембар обележава од 2015. године у знак сећања на потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када су око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали „стари ратници” (савремени термин је „ветерани”).

«И ове године на 4. децембар, наш велики војни празник, посвећен војним ветеранима, чувајући од заборава окупљамо се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, постројавамо ратне јединице под ратним и војним заставама, у истом строју са ратним и мирнодопским командантима, командирима, војницима и војним ветеранима који су часно и одано служили својој отаџбини.

фото Лола Ђорђевић

Свечаном скупу у Великој ратној сали Старог Генералштаба  су присуствовали државни секретари у Министарству одбране, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, војни ветерани.

 

 

 

Тагови: ; ; ;